Els Anker
Els Anker Nieuws 23 jun 2016 / 19:09 uur

Historisch wapenakkoord: vier vragen over de FARC

De regering van Colombia en de linkse FARC-rebellen hebben donderdag in Havana een historisch wapenstilstandsakkoord gesloten. Het akkoord moet de opmaat zijn tot een vredesovereenkomst waarover de partijen sinds 2012 onderhandelen. Maar wat is de FARC precies en wat streven ze na? Vier vragen.

1 Wat is het?
De FARC is een afkorting van Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia en betekent letterlijk Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia. De rebellengroep werd in 1964 opgericht door Pedro Antonio Marín (‘Manuel Marulanda Vélez’) en is deels geïspireerd door de Argentijnse Ernesto Che Guevara.

De organisatie is voornamelijk actief in Colombia, maar ook in de grensgebieden met Venezuela, Ecuador, Panama en Peru.

2 Wat streeft de FARC na?
Vanaf de oprichting heeft de FARC als doel gesteld om een marxistische staat in Colombia te vestigen en de liberaal-conservatieve regering omver te werpen.

De groep zelf spreekt van het „overwinnen van de grote economische, sociale, politieke, etnische en culturele verschillen in Colombia” en ziet zichzelf als het ‘leger van het volk’.

3 Waar staat de FARC om bekend?
Vanaf eind jaren ’60 werden terroristische- en guerrilla-acties als bomaanslagen, ontvoeringen en moorden uitgevoerd op overheidsdoelen en burgers om het doel van de FARC te bereiken. De beweging is berucht om de verdiensten uit drugshandel en losgeld van de ontvoeringen, maar ook om het inzetten van kindsoldaten.

In de burgeroorlog tussen linkse guerrillagroepen, rechtse paramilitairen en de regeringsstrijdkrachten kwamen sinds het begin van de jaren zestig in het Zuid-Amerikaanse land rond de 220.000 mensen om het leven. In Nederland is de organisatie vooral bekend door het lidmaatschap van Tanja Nijmeijer.

4 Wat houdt de overeenkomst in?
In 2012 begonnen in Havana (Cuba) vredesbesprekingen tussen FARC en de Colombiaanse regering. Nu, vier jaar later, hebben de onderhandelaars van beide partijen een historische overeenkomst gesloten in de Cubaanse hoofdstad in het bijzijn van president Juan Manuel Santos en FARC-leider Rodrigo Londoño.

De Nederlandse Tanja Nijmeijer behoorde tot het onderhandelingsteam dat de vredesbesprekingen met de Colombiaanse autoriteiten voerde. De rebellen verplichten zich de wapens neer te leggen en hun doelen voortaan met politieke middelen na te streven. In ruil daarvoor zullen leger en politie de gedemobiliseerde guerrillastrijders bescherming bieden.

Toen de FARC in de jaren tachtig met de Unión Patriótica al eens de politieke bühne betrad, werden duizenden van haar aanhangers door rechtse paramilitairen vermoord. Volgens president Dos Santos kunnen de vredesonderhandelingen nog voor de Colombiaanse onafhankelijkheidsdag op 20 juli worden afgerond.

Bronnen: Kennisbank Terrorisme, Brittanica, CIA World Factbook, Stanford University, Encyclopedia

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Historisch wapenakkoord: vier vragen over de FARC
Sluiten