Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 23 jun 2016 / 21:15 uur

Het weer van vandaag: een overzicht

Laten we er niet omheen draaien: we praten graag en veel over het weer. Helaas zijn die gesprekken de laatste tijd van negatieve aard, want de Nederlandse zomer, hoewel steevast vrij nat, weet het de laatste weken wel erg bont te maken. Ook vandaag is het niet voor de poes. Een overzicht, van jong naar oud.

Code Oranje

Vanavond is weer code Oranje afgegeven. De provincies Utrecht, Noord-Brabant, Limburg en Gelderland kunnen weer rekenen op hevige onweersbuien en vooral veel regen. In de loop van de nacht moeten deze fikse buien voorbij trekken. In de rest van het land werd code Geel afgegeven. Bij code Oranje trekken fikse buien voorbij en is de kans op waterschade in huizen groot. Pas bij code Rood moet men heel goed uitkijken: de kans op slachtoffers is dan groot.

Waterschade

Vandaag overdag werd code Geel voor het hele land afgegeven, maar vooral vanochtend lieten de buien een blank spoor achter. Kelders liepen onder, riolen spoelden niet meer door. In Rotterdam viel een dode. Hij werd geëlektrocuteerd in zijn kelder. In dezelfde stad was het personeel van museum Boijmans Van Beuningen druk bezig om hun kelder leeg te maken. Deze liep onder en dat was funest, want daar lag archeologische waar opgeslagen, volgens NOS. Naast kelders liepen ook tuinen en wegen onder. Zo ook de tuin van Ruth Keuning (55) uit Haasdrecht. Maar zij vond het niet zo erg: „Mijn hele tuin stond blank. Daar ben ik even lekker doorheen gelopen, lekker koel op zo’n warme dag.”

Bomen

Dat moeder natuur ons niet spaarde vandaag werd ook in Breukelen en Amsterdam duidelijk. Een valwind zorgde voor enorme schade. Bomen werden letterlijk omver geblazen. Verwacht wordt dat er in totaal voor 20 miljoen euro aan schade aangegeven wordt.

Indrukwekkende beelden

Een aantal mensen wisten indrukwekkende beelden te maken van de onweersbuien vanavond:

https://twitter.com/JesperStoffelen/status/746084891377471492

View this post on Instagram

#lightning #thunder #thunderstorm #thunderstruck #noodweer #onweer #instaweather #bliksem #weer #nederland

A post shared by Autorodeo Nederland (@autorodeonederland) on

Goed vooruitzicht

Gelukkig slapen veel mensen ontspannen als ze het tikken van de regen op de ruiten horen. En als we morgen wakker worden moet ons land weer in rustiger vaarwater verkeren. Een goed vooruitzicht dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het weer van vandaag: een overzicht
Sluiten