Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 16 jun 2016 / 06:35 uur

Haringtest: is de visboer echt beter dan de super?

Haringliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen: de Hollandse Nieuwe ligt weer in de winkel. De traditionele veiling van het eerste vaatje bracht dinsdag 90.000 euro op, een stuk meer dan vorig jaar.

Peter Koelewijn, haringexpert en voorzitter van het keuringspanel, omschrijft de nieuwe haring als „buitengewoon, de beste kwaliteit sinds jaren”. Dat heeft vooral te maken met het hoge vetpercentage, dat de oerhollandse snack een ‘ziltige en romige smaak’ geeft.

Natuurlijk zijn we niet allemaal zulke fijnproevers, maar over een ding zijn de meeste haringliefhebbers het wel eens: haring koop je vers bij de visboer, niet in een plastic verpakking bij de supermarkt. „Dat proef je meteen”, aldus een aantal Volendammers dat Metro sprak. De Volendamse visboer Paul Moormann weet dat verschil feilloos te benoemen, maar hoe zit het met de gemiddelde haringliefhebbers? Metro onderwierp hen aan een test: proeven ze het verschil ook als we supermarktharing als visboervis presenteren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Haringtest: is de visboer echt beter dan de super?
Sluiten