Metro
Metro Nieuws 23 jun 2016 / 16:04 uur

Groningen wacht in spanning af: meer of minder gas?

Scheuren in de muren, aardbevingen. De gaswinning in Groningen zorgt al jaren voor veel schade, tot groot ongenoegen van de bewoners. De hoeveelheid gas die uit de grond geboord wordt, zorgt ook steevast voor discussie. Groningers maken zich zorgen. De gaswinning moet omlaag, want zoals columnist Herman Sandman ooit in een open brief aan minister Henk Kamp (Economische Zaken) schreef: het is wachten op de eerste dode. Ook nu wachten Groningers in spanning af, want vrijdag maakt minister Kamp bekend of de gaswinning omlaag gaat dit jaar.

Nederland profiteert, Groningen niet

Zoals minister Kamp al eens mooi verwoordde: heel Nederland profiteert van de gaswinning behalve Groningen, daar ervaart men alleen de lasten. Het boren naar gas levert namelijk een aardige duit op voor de kas van Nederland en daar plukt iedereen de vruchten van. Terwijl ondertussen in Groningen de muren van huizen, scholen en andere gebouwen scheuren waar je bijstaat.

Onderzoeksraad

Al met al houdt de gasboring de gemoederen bezig. Groningers zijn ontevreden over de manier waarop er met hen gecommuniceerd wordt en men voelt zich aan de kant gezet door de overheid. Terwijl in de Tweede Kamer hevige discussies worden gevoerd en er door meerdere partijen wordt aangedrongen om de gasboring te verminderen. Overigens gebeurde dat pas nadat de Onderzoeksraad voor Veiligheid tot de conclusie kwam dat er bij de gaswinning nauwelijks oog was voor de veiligheid van de Groningers.

Veiligheid Groningen

De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) gaf eerder dit jaar aan weer een grotere hoeveelheid uit de grond te kunnen halen. Dat gaat niet gebeuren, gaf Kamp toen al aan. Ondertussen staat de veiligheid van de Groningers voorop. Het duurt even, maar dan heb je ook wat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Groningen wacht in spanning af: meer of minder gas?
Sluiten