Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 23 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Motief Duitse bioscoopschutter onduidelijk

Update
De Duitse autoriteiten kunnen nog niets zeggen over de identiteit of de motieven van de man die donderdagmiddag mensen gijzelde in een bioscoopcomplex in Viernheim.

Volgens een woordvoerder van de politie in Darmstad heeft de zaak vermoedelijk geen islamistische achtergrond. Het zou gaan om een verwarde man die in zijn eentje handelde. Een medewerker van de bioscoop, Guri Blakaj, zei dat de man klein van stuk was, een masker droeg en tussen de 18 en 22 jaar leek. ,,Ik dacht eerst dat het een verklede bezoeker was.”

De man richtte het wapen op Blakajs hoofd en droeg hem op de deuren te sluiten en naar de personeelsruimte te gaan. Zelf bleef de man beneden. Blakaj en zijn collega’s volgden zijn bewegingen via beveiligingscamera’s. In het bioscoopcomplex waren op dat moment dertig tot veertig klanten.

Het parket in Darmstadt heeft de leiding over het onderzoek op zich genomen. Het parket wilde niet ingaan op berichten in de media dat naast het lijk van de man een handgranaat en explosievengordel waren gevonden.

Doodgeschoten

De gewapende en gemaskerde man die zich in het Duitse Viernheim in een bioscoop verschanste, is doodgeschoten. Dat meldt het Duitse Bild. Er worden vier schoten gelost, maar behalve de gewapende man raakt niemand gewond. Er zijn geen aanwijzingen voor een terroristische achtergrond: de man maakte een verwarde indruk en handelde vermoedelijk alleen, berichtte het persbureau DPA op basis van bronnen bij de politie.

https://twitter.com/BILD/status/745994333359325184/photo/1

Geweer

Kort na 15.00 uur komt een gewapende en gemaskerde man bij de plaatselijke bioscoop Kinopolis aan. Om zijn schouder hangt een geweer, waarmee hij eenmaal in de lucht schiet. Daaropvolgend rennen tientallen bioscoopbezoekers schreeuwend naar buiten. De man gaat naar binnen, verschanst zich en neemt gijzelaars. Er worden vier schoten gelost. Volgens persbureau Reuters raakt er niemand gewond.

Politie

De schutter zou overmand zijn door politietroepen die uit Frankfurt afgereisd zijn. De speciale politietroepen reden in een colonne vanuit Frankfurt over de snelweg A5 met hoge snelheid naar het zuiden, meldden getuigen. Ook per helikopter rukten de troepen uit naar Viernheim.

https://twitter.com/HuffPostUKPics/status/746000101622054913

New York

In New York heeft de politie meteen zwaarbewapende teams ingezet bij verschillende bioscopen naar aanleiding van de gebeurtenissen in het Duitse Viernheim.

De zaak doet denken aan een voorval in 2012 in de Verenigde Staten. Een 24-jarige man opende toen het vuur op bezoekers van de nachtelijke première van een Batman-film in een bioscoop in Aurora (Colorado). Er vielen toen twaalf doden en zeventig gewonden.

Later meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Motief Duitse bioscoopschutter onduidelijk
Sluiten