Metro
Metro Nieuws 18 jun 2016 / 14:20 uur

Geen Gay Pride Istanbul, in Londen extra maatregelen

Geen Gay Pride optochten op de gewoonlijke plek in Istanbul dit jaar. Uit veiligheidsoverwegingen zijn de optochten verboden. In Londen gaat de Pride vooralsnog wel door, maar worden er extra veiligheidsmaatregelen getroffen naar aanleiding van de aanslag in een gayclub in Orlando vorig weekend.

Istanbul

De Turkse parade, die 26 juni aanstaande in Istanbul zou plaats vinden, is afgelast naar aanleiding van de dreigementen van nationalisten en islamieten om de opmars te stoppen. Al sinds 2003 is er elk jaar een Gay Pride in Istanbul. Vorig jaar ging het echter ook al mis: de politie greep in voordat het evenement goed en wel was begonnen. Zij gebruikten waterkanonnen en traangas om ervoor te zorgen dat de tienduizenden verwachte deelnemers zich niet konden verzamelen op het Taksimplein.

Londen

Op de Londense Gay Pride, die 25 juni aanstaande plaatsvindt, zullen meer politieagenten aanwezig zijn. Dat schrijft Metro UK. Volgens de politie zelf is dat vooral ter geruststelling van de bezoekers. Ook wil de politie laten zien dat zij de LHBT-gemeenschap steunen. Zij verwachten dat er meer mensen dan normaal op de Pride zullen afkomen, uit solidariteit naar de slachtoffers in Orlando, en dat wil de politie ook aanmoedigen. Maar daarbij willen zij wel de veiligheid kunnen waarborgen, vandaar de extra inzet van agenten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen Gay Pride Istanbul, in Londen extra maatregelen
Sluiten