Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 21 jun 2016 / 18:29 uur

Filmmakers niet blij met Urker filmcruise-aanbieder

Hoge hekken met zwart, strakgespannen zeil moeten nieuwsgierigen het zicht op de set van de Hollywoodfilm Dunkirk op Urk belemmeren. ‘Ka-ching!’, dacht Urker schipper Riekelt Brouwer. Met zijn boot De Zuiderzee biedt hij, zodra de opnames van de film starten, heuse filmcruises aan. Zie je niks vanaf het land? Dan krijg je een kijkje vanaf het water, zo is de gedachte.

Maar dat plan van de Urker ondernemer zint de internationale filmmakers niks.

Hoog bezoek

Dinsdagochtend kreeg Brouwer bezoek van een aantal filmmakers. „Ze wilden weten wat ik precies van plan was. Ze zijn er niet blij mee. Maar ach, het IJsselmeer is niet van hen. Ik mag varen waar ik wil.”

De voorbereidingen op de opnames van de Hollywoodproductie Dunkirk zijn maandag in ons land begonnen. Een aantal scènes van deze film, van de bekende Britse regisseur Christopher Nolan, worden opgenomen op Urk. De hoofdrollen in het oorlogsepos zijn voor onder anderen Tom Hardy en One Direction-zanger Harry Styles.

Pottenkijkers

Pottenkijkers worden niet gewaardeerd door de filmmakers, een deel van Urk is daarom afgezet en Urkers die betrokken zijn bij het project hebben geheimhoudingsplicht.

„Ik ben echt niet van plan deze mensen te belemmeren in hun werk. En ik hou ook rekening met de veiligheid, maar de vaarroutes zijn gewoon vrij. Ze kunnen me niet wegsturen”, zegt Brouwer. „Er zal vooral op het water gefilmd worden, dat is dan hun werkgebied en daar houd ik rekening mee. Maar ik mag er wel langsvaren, achter de camera’s langs. Ik moet even kijken hoe het loopt, maar ik denk dat ik op een meter of twintig van het spektakel kan komen.” Anders heeft Brouwer nog een troef in handen: de verrekijkers die standaard op de boot liggen.

Op De Zuiderzee van Brouwer kunnen ongeveer tweehonderd mensen. Kaartjes voor de filmcruise zullen tussen de 20 en 25 euro gaan kosten, schat Brouwer.

Veerdienst

Vanaf 4 juli start ook de jaarlijkse veerdienst tussen Enkhuizen en Urk die Brouwer in de zomermaanden met De Zuiderzee aanbiedt. „Die route gaat dwars door de filmset”, zegt Brouwer. „Dat is dan mijn werkgebied en daar zullen zij rekening mee moeten houden. Deze veerdienst bestaat al sinds 1890, en blijf ik varen. Twee keer heen en weer in de ochtend en twee keer in de middag. Dat wordt pas interessant voor de filmliefhebbers.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Filmmakers niet blij met Urker filmcruise-aanbieder
Sluiten