Metro
Metro Nieuws 21 jun 2016 / 21:00 uur

EU-onderhandelingen over schone lucht mislukt

De EU-landen zijn het dinsdagavond in Brussel opnieuw niet eens geworden over het verlagen van de nationale plafonds voor de uitstoot van schadelijke stoffen. De lidstaten steggelen al maandenlang over een voorstel van Brussel om de luchtkwaliteit in de EU het komende decennium aan te pakken.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu, die de onderhandelingen sinds januari leidt, is zeer gebrand op resultaat omdat het onderwerp na 1 juli van de EU-agenda dreigt te vallen. Toch slaagde ze er niet in de landen op een lijn te krijgen. Volgens haar woordvoerder geeft Nederland het niet op en werkt Dijksma achter de schermen aan een oplossing.

Al sinds 2013 wil de Europese Commissie stoffen als zwaveldioxide (SO2), stikstofoxiden NOx), methaan (CH4), ammoniak (NH3) en fijnstof terugdringen met 52 procent. Volgens de commissie overlijden jaarlijks 400.000 mensen vroegtijdig als gevolg van luchtvervuiling. Die wordt niet alleen door auto’s en industrie veroorzaakt maar ook door varkens en koeien. Agrarische lidstaten willen hun uitstoot daarom niet zo ver terugdringen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
EU-onderhandelingen over schone lucht mislukt
Sluiten