Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 21 jun 2016 / 06:54 uur

EU breidt marine-operatie Middellandse Zee uit

De EU gaat nog strenger controleren op de Middellandse zee. Dit jaar stierven er al bijna 2800 vluchtelingen tijdens de oversteek naar Europa en dus heeft de EU maandagavond besloten de marine-operatie Sophia uit te breiden.

De marine was al actief op de Middellandse Zee, met als voornaamste doel het dwarsbomen van mensensmokkelaars. Die laten vluchtelingen veel geld betalen om op rubberbootjes de lange oversteek maken van Libië naar Italië, met vele doden als gevolg. Door het sluiten van de Balkanroute en de asielakkoord met Turkije vallen er veel minder doden in de Egeïsche Zee. Dit betekent echter wel dat veel vluchtelingen de langere en gevaarlijkere route over de Middellandse Zee nemen. In de eerste helft van dit jaar stierven er al 2800 mensen, ruim duizend meer dan in heel 2015, meldt het AD.

Mensen- en wapensmokkel

Naast mensensmokkel is er ook nog een andere reden om de maritieme aanwezigheid in het gebied uit te breiden. IS zou de route namelijk ook gebruiken om wapens naar Europa te smokkelen. „We moeten optreden, zowel tegen de mensensmokkelaars die de ellende van vluchtelingen uitbuiten, als tegen de wapensmokkel die de moslimterreur de wind in de zeilen geeft”, aldus Jean-Marc Ayrault, de Franse minister van Buitenlandse Zaken.

Operatie Sophia

De 28 lidstaten hebben daarom besloten de bestaande Sophia-operatie met een jaar te verlengen. Bovendien zullen er naar verwachting drie extra schepen bij komen, bovenop de vijf fregatten die nu al actief zijn. De schepen, die al hulp kregen van vier verkenningsvliegtuigen en drie helikopters, redden vorig jaar bijna 1600 vluchtelingen uit zee. Ook wordt de Libische kustwacht beter getraind door Europa, zodat ze beter kunnen optreden tegen mensensmokkelaars. De EU zelf zal, met behulp van de NAVO en verschillende inlichtingendiensten, ook meer gaan doen om de wapen- en mensensmokkel tegen te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
EU breidt marine-operatie Middellandse Zee uit
Sluiten