Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 10 jun 2016 / 12:00 uur

Erik van Muiswinkel veilt schoenen Hoofdpiet

Sinterklaasfans kunnen vanaf vrijdag bieden op een bijzonder item: de schoenen de Hoofdpiet, gedragen door cabaretier Erik van Muiswinkel.

Tien jaar lang droeg Van Muiswinkel de schoenen als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal. De opbrengst van de schoenen komt ten goede aan de AVL Foundation, het actieplatform van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam dat gespecialiseerd is in de behandeling van kanker. Verwacht wordt dat veiling van de schoenen, die ooit zijn gemaakt door de bekende schoendesigner Egbert van der Does, zo’n 1500 tot 2000 euro oplevert.

Foto: Catawiki

Uniek

Veilingmeester Ger van Oers verwacht veel belangstelling voor de schoenen, niet alleen van particulieren maar ook van musea. „Zwarte Piet is al meer dan 160 jaar verbonden aan het moderne Sinterklaasfeest, maar door de Zwarte Pietdiscussie ligt Zwarte Piet de laatste jaren behoorlijk onder vuur. Deze pietenschoenen hebben daardoor een turbulente periode in de geschiedenis van het Nederlandse Sinterklaasfeest meegemaakt.”

Van Muiswinkel laat weten dat de schoenen slechts licht versleten zolen hebben en daardoor eventueel nog goed draagbaar zijn voor talentvolle nieuwe Hoofdpieten. Desgewenst zal Van Muiswinkel de schoenen signeren en persoonlijk overhandigen aan de winnaar van de veiling.

Ophef

Van Muiswinkel nam eind vorige maand afscheid van zijn rol als Hoofdpiet, omdat hij vindt dat de NTR sneller afscheid moet nemen van Zwarte Piet in zijn huidige vorm. Hij kreeg veel kritiek op zijn standpunt en er ontstond zelfs ophef omdat hij zijn critici op Twitter zou hebben afgedaan als ‘kankerlullen’ en ‘tokkies’. Van Muiswinkel zei later in RTL Late Night dat hij het bericht met ‘kankerlul’ wel zelf had geschreven, maar dat veel van zijn andere berichten door hackers waren geplaatst.

De veiling duurt nog tot zaterdag 18 juni en is hier te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Erik van Muiswinkel veilt schoenen Hoofdpiet
Sluiten