Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 14 jun 2016 / 12:14 uur

‘Een vriend als collega is linke soep’

Het leek zo leuk: werken met je beste vriendin. Maar nadat ze is aangenomen op het kantoor waar jij ook werkt, blijkt de gezelligheid een tikkeltje minder dan gedacht. Een betweterig monster dat te pas en te onpas haar kritiek uit, komt in haar naar boven. En daar gaat die ooit zo’n fijne vriendschap.

Een vertrouwensband tussen collega’s is een grote pre op de werkvloer, maar vriendschappen op het werk zijn een risico, stelt Thimo Kooiman van KooimanBoersma, een bureau dat trainingen geeft met als doel gezondere werkrelaties.

Collega-vrienden

Driekwart van de werknemers zegt het goed te kunnen vinden met een collega, zo blijkt uit onderzoek van vacaturesite Jobbird. 35 procent van de werknemers zegt collega’s als vrienden te zien.

En daar is niks mis mee, zolang je je collega maar op de eerste plaats als collega ziet.

Zie je hem of haar meer als een vriend dan collega, dan is dat linke soep, volgens Kooiman. „Als het misgaat, betekent dat vaak ook gelijk een heftig conflict. Daarom beter een vriendschappelijke collega met wie het prettig werken is, dan een collegiale vriendschap die het werk onder druk zet.”

Ruzie is duur

Uit de cijfers van Jobbird blijkt verder dat 8 procent van de ondervraagden zegt helemaal geen goede band of zelfs ruzie te hebben met een of meerdere collega’s. En dat komt de productiviteit in een bedrijf niet ten goede, volgens Tjeerd Boersma, collega van Kooiman. „Behalve een lagere productiviteit kunnen slechte werkrelaties ook leiden tot verzuim bij werknemers en dat brengt hoge kosten met zich mee voor de werkgever.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Een vriend als collega is linke soep’
Sluiten