Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 26 jun 2016 / 12:45 uur

Dure tweet van Plasterk over Van Rey: 5800 euro

De opvallende tweet van minister Roland Plasterk van Binnenlandse Zaken over een uitspraak van politicus Jos van Rey, heeft minstens 5800 euro aan juridisch advies gekost. Dat meldt RTL Nieuws op basis van opgevraagde documenten van het ministerie.

Het gaat om een tweet die Plasterk op 5 april plaatste.

Met ‘klankborden’ bedoelt hij het delen van vertrouwelijke informatie met sollicitanten bij een burgemeestersbenoeming. Vanwege de tweet werd de minister opgeroepen als getuige in de rechtszaak tegen Van Rey. Het Openbaar Ministerie eist twee jaar cel tegen de oud-wethouder van Roermond en voormalig VVD-politicus voor onder meer corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie rond een burgemeestersbenoeming.

Ongepast

Plasterk reageerde met zijn tweet op een verklaring van Van Rey, die had gezegd dat het wel vaker voorkomt dat er binnen politieke partijen vertrouwelijke informatie over burgemeestersbenoemingen wordt gedeeld. Daar waren zowel de advocaat van Van Rey en de rechtbank niet blij mee, het is namelijk niet gepast voor ministers om zich uit te laten over een lopende strafzaak.

Flinke rekening

Uit de documenten die RTL Nieuws opvroeg, blijkt nu dat de minister de landsadvocaat inschakelde om erachter te komen ‘wat hij tijdens de zitting mocht verwachten’. De rekening: 5800 euro. Ook werden er ambtenaren op het ministerie aan het werk gezet. Zij brachten, ter voorbereiding van de rechtszaak, in kaart hoe vaak er bij burgemeestersbenoemingen gelekt is.

Uit de ‘quick scan’ van zijn de ambtenaren bleek dat er sinds 2012 bij elf van de 103 burgemeestersbenoemingen onregelmatigheden zijn geconstateerd. In twee van die gevallen zou er vertrouwelijke informatie met de sollicitant zijn gedeeld, zoals Van Rey deed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dure tweet van Plasterk over Van Rey: 5800 euro
Sluiten