Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 15 jun 2016 / 15:39 uur

Dodelijke alligator in Disney al eerder gespot

Wat een relaxed avondje aan een meer bij Disney World in het Amerikaanse Orlando moest worden, eindigde dinsdagavond in een nachtmerrie voor een gezin met drie jonge kinderen. Het 2-jarige zoontje speelde in het water toen een alligator hem greep en tussen zijn sterke kaken klemde. De vader ging in gevecht met de alligator, maar verloor de strijd. Een Brits gezin stond in april al oog in oog met dit beest.

Tientallen politiemensen en duikteams hebben urenlang gezocht naar de peuter die verdween in het meer waar borden ’verboden te zwemmen’ omheen staan. Volgens Demings waren er geen recente meldingen van „overlast van alligators” in het gebied. Een Brits gezin met twee jonge kinderen vertelde dinsdag echter aan Mirror Online in april op dezelfde plek „achterna te zijn gezeten” door een alligator. De Canadese familie die naast hen zat, zou hiervan melding hebben gedaan bij een beveiliger.

Jetski

De 8-jarige dochter van het gezin uit Liverpool hoorde destijds een ’jetski’-achtig geluid op het water en zag vervolgens een donkere verschijning uit het water omhoog schieten. Het Britse gezin schrok zo van het beest dat het de resterende twee vakantieweken geen voet meer heeft gezet op het strand waarvandaan het naar een vuurwerkshow wilde kijken. Een paar dagen later zag de familie een tweede, veel kleinere, alligator op een nabijgelegen golfterrein.

Het gruwelijke incident met het 2-jarige ventje dinsdagavond gebeurde op een zandstrandje aan de rand van Seven Seas Lagoon, een meer naast het Grand Floridian Hotel in het recreatiepark van Disney. De ouders zagen alles gebeuren. De vader rende meteen het water in en probeerde zijn zoon uit de bek van de ruim twee meter lange alligator te krijgen. De moeder deed een poging hem te helpen. „De ouders hebben er alles aan gedaan om het kind te pakken te krijgen”, zei Jerry Demings, Orange County Sheriff, tijdens een persconferentie. De vader liep verwondingen aan zijn hand op.

Passieve gluurders

Volgens Carel ten Cate, hoogleraar gedragsbiologie bij dieren aan de Universiteit Leiden, lag de alligator het gezinnetje uit Nebraska waarschijnlijk al een tijdje in de gaten te houden. „Alligators houden hun omgeving op afstand in de gaten. Ze wachten passief en slaan toe als ze een mogelijkheid zien”, zegt Ten Cate. „Deze beesten zijn gewend kleinere prooien van oevers te plukken en een klein kind valt binnen deze categorie.”

Ten Cate acht de kans nihil dat het lichaam van het jongetje teruggevonden wordt. „Ze verdrinken hun prooi en scheuren deze aan stukken. Zo doen die beesten dat.”

Opmerkelijk

In Florida leven miljoenen alligators, zegt een expert tegen CNN. Volgens hem is het echter opmerkelijk dat een alligator zich in zo’n drukke omgeving begeeft, maar kunnen deze dieren in dit gebied „onopgemerkt door het moeras hun weg vinden naar een meer waar veel mensen samenkomen”.

Een woordvoerder van Disney heeft laten weten geschokt te zijn en mee te leven met de familie. „We staan de familie bij en doen alles om de politie te helpen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dodelijke alligator in Disney al eerder gespot
Sluiten