Steven Musch
Steven Musch Nieuws 30 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

Demmink niet vervolgd voor kindermisbruik

Het Openbaar Ministerie ziet af van de vervolging van voormalig topambtenaar Joris Demmink voor kindermisbruik. Dat heeft het OM donderdag besloten na een twee jaar durend onderzoek naar beschuldigingen van verkrachtingen in Turkije.

Volgens het Openbaar Ministerie is er ‘geen enkel belastend materiaal gevonden’. Er werd door de Rijksrecherche onderzocht of Demmink betrokken was bij de verkrachting van twee destijds minderjarige jongens, tussen 1995 en 1997, in Turkije. De twee Turkse mannen, Osman en Mustafa, zeiden door Demmink te zijn misbruikt tijdens een dienstreis toen zij 12 en 14 jaar oud waren.

Topambtenaar

Demmink was tien jaar lang één van de belangrijkste topambtenaren bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij ging in 2013 met pensioen. De geruchten over het vermeende misbruik deden daarvoor al de ronde en de zaak heeft altijd veel media-aandacht gekregen. Ook zijn er veel complottheorieën op los gelaten. Zelf heeft Demmink altijd stellig ontkend.

‘Redelijk vermoeden van schuld’

Hoewel uit eerder onderzoek van justitie geen strafbare feiten naar boven kwamen, werd in 2014 in opdracht van het gerechtshof in Arnhem toch een onderzoek gestart. Volgens de raadsheren was er namelijk een ‘redelijk vermoeden van schuld’.

Nu is echter gebleken dat er geen bewijs is gevonden van strafbare feiten. Zo toont onderzoek van de Rijksrecherche aan dat Demmink niet schuldig kan zijn, omdat hij tussen 1995 en 1997 niet voor meerdere dagen in Turkije is geweest. Turkije weigerde overigens om mee te werken aan het onderzoek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Demmink niet vervolgd voor kindermisbruik
Sluiten