Metro
Metro Nieuws 10 jun 2016 / 20:14 uur

Defensie kan weer oefenen: geld voor extra munitie

De kogel is eindelijk door de kerk: defensie krijgt weer geld voor munitie. Om de krappe voorraden aan te vullen trekt minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie er de komende drie jaar 100 tot 125 miljoen euro voor uit. Zo kunnen militairen weer met echte kogels trainen en hoeven ze geen ‘pang-pang’ meer te roepen.

Door bezuinigingen en missies is er een tekort aan munitie bij de krijgsmacht. Vorig jaar kwam naar buiten dat militairen op oefening pang-pang moesten roepen om verspilling van munitie te voorkomen. De discussie hierover leverde „een vernietigend beeld" op, stelde Hennis destijds.

De aankoop van de munitie is een belangrijke eerste stap om de inzetvoorraden op niveau te brengen en daarmee de basisgereedheid van de krijgsmacht verder te versterken, aldus de bewindsvrouw. Bij de aanschaf en opslag wordt samengewerkt met de Nationale Politie, Duitsland, Denemarken en België, zo schrijft Hennis vrijdag aan de Tweede Kamer.

Metro was vandaag te gast bij defensie:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Defensie kan weer oefenen: geld voor extra munitie
Sluiten