Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 16 jun 2016 / 15:10 uur

Dagelijks 3,5 uur vertraging door spoorlopers

Spoorlopers veroorzaken meer dan 3,5 uur vertraging per dag. Mensen die langs het spoor de hond uitlaten of andere capriolen uithalen, zijn goed voor ruim een kwart van alle treinvertragingen.

Vorig jaar kreeg ProRail 2774 meldingen van spoorlopers, laat de spoorbeheerder weten. Dit zorgde ervoor dat meer dan 15.707 treinen vertraging opliepen en ruim 1,6 miljoen reizigers te laat op de plaats van bestemming arriveerden.

Mooi weer

De spoorlopers en spelende kinderen duiken vooral op als het lekker weer is en op plekken waar recreatie en spoor elkaar tegenkomen, zoals in natuurgebieden of bij campings die naast het spoor liggen.

„Mensen die een wandelingetje dicht langs het spoor maken of daar even de hond willen uitlaten, zijn zich vaak niet bewust van de gevaren”, zegt een woordvoerder van ProRail. „Het is levensgevaarlijk. Machinisten schrikken, remmen en krijgen van de verkeersleiding opdracht stapvoets verder te rijden om ongevallen te voorkomen. Hierdoor ontstaat vertraging. Of erger.”

Ongevallen

Jaarlijks vinden er vijf ongevallen met zwaar letsel plaats onder de spoorlopers. „Vaker gaat het maar nét goed. En dat is meer geluk dan wijsheid. Alle andere treinen op het traject moeten ook langzamer rijden, waardoor veel reizigers te laat op hun bestemming aankomen.”

Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) voeren dagelijks controles uit langs het spoor. Treffen zij hier iemand aan, dan is de boete 130 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dagelijks 3,5 uur vertraging door spoorlopers
Sluiten