Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 16 jun 2016 / 18:29 uur

Code geel vliegt je om de oren, al waarschuwingsmoe?

Zestien keer werd er in de afgelopen twintig dagen ergens in het land code geel afgegeven. En dat is ‘uitzonderlijk veel’, stellen meteorologen.

Maar bij deze waarschuwing voor gevaarlijk weer hoeven de alarmbellen nog niet te gaan rinkelen. Is code geel dan eigenlijk wel nodig?

Codegeelmoe

„Op een gegeven moment worden mensen inderdaad moe van die gele waarschuwingsbalk op onze site. Die klacht horen we wel”, zegt Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline.nl. „Zeker de afgelopen dagen als je bijvoorbeeld in Noord-Holland woont. Daar is amper regen gevallen. Mensen horen ‘code geel’, maar denken: het zal wel weer niet hier zijn.”

Woensdag gold code geel voor heel het land vanwege zware onweersbuien en veel regen. En hoewel er plaatselijk zeker hoosbuien waren en zelfs een windhoos, bleef het op veel plaatsen bij een klein buitje. Volgens Van Wezel waren alle keren dat code geel in de afgelopen twintig dagen werd afgegeven terecht. „Maar ik snap dat mensen codegeelmoe worden. Het zou beter zijn als de code duidelijker lokaal zou worden afgegeven.”

Beladen

Code geel betekent: wees alert. Een stapje ernstiger is code oranje die betekent: wees voorbereid. Bij bijvoorbeeld een lokale onweersbui met hagel of veel regen geldt al code geel. „Een code klinkt wat beladen”, zegt Diana Woei, meteoroloog bij Infoplaza.nl.

„Als je het mij persoonlijk vraagt, kan code geel vervangen worden door gewoon te zeggen: ‘er komt onweer’ of ‘er valt veel regen’. Pas bij code oranje is het echt opletten, net als bij code rood. Die twee kleurcodes moeten dus zeker blijven.”

KNMI

Kleurcodes worden afgegeven door het KNMI. „Wij waarschuwen bij weersituaties waarvan mensen last kunnen hebben. Of erger: waarbij kans op schade of letsel is”, zegt een woordvoerder.

„Code geel betekent niets meer dan: ‘let even op als je naar buiten gaat’. Dat kan al bij gladheid of onweer. Het is gewoon een waarschuwing die per provincie wordt afgegeven. Mensen mogen daarmee doen wat ze willen, wat dat is hangt heel erg van ieders situatie af.”

In de afgelopen weken moesten vooral het oosten van Noord-Brabant en Limburg het ontgelden. Regen zorgde voor enorme wateroverlast. Op sommige plaatsen viel in bijna 3 weken tijd ruim 200 millimeter regen, zo berekende Weeronline.nl. Dit is ruim een kwart van de jaarlijkse 750 millimeter neerslag. Maar in bijvoorbeeld Noord-Holland viel ‘slechts’ 17 millimeter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Code geel vliegt je om de oren, al waarschuwingsmoe?
Sluiten