Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 23 jun 2016 / 15:49 uur

‘China doodt gevangen tegenstanders voor organen’

Als je in China tegenstander van de Communistische Partij bent, kan je beter niet in de gevangenis terechtkomen. Volgens een rapport van het voormalige Canadese parlementslid David Kilgour, mensenrechtenadvocaat David Matas en journalist Ethan Gutmann zouden tegenstanders gedood worden om hun organen.

Afwijkende geloofsovertuiging

Niet alleen politieke tegenstanders, maar ook gevangenen met een afwijkende geloofsovertuiging zouden worden omgelegd. Tot dusverre houdt China het aantal executies geheim, maar toch heeft het trio duidelijke signalen.

De drie stellen een groot verschil vast tussen de aantal officieel gedane transplantaties en de cijfers van de ziekenhuizen, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens hen is de overheid, de CP, medeplichtig aan deze praktijken.

‘Geen feitelijke basis’

Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken van China spreekt deze beweringen fel tegen. Volgens haar houdt het land zich streng aan de regels. „Wat het rapport betreft, wil ik duidelijk stellen dat verhalen over gedwongen orgaanverwijdering denkbeeldig en zonder grond zijn. Ze hebben geen enkele feitelijke basis.”

China heeft bovendien een verklaring voor het gat. China maakt sinds begin vorig jaar namelijk gebruik van het ‘grootste vrijwillige orgaandonatiesysteem in Azië’ en heeft de organen van gevangenen dus eigenlijk niet nodig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘China doodt gevangen tegenstanders voor organen’
Sluiten