Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 9 jun 2016 / 10:35 uur

China bouwt unieke diepe Bondachtige onderwaterunit

Drie kilometer onder de zeespiegel is men in China bezig met het bouwen van een gigantisch station in de Zuid-Chinese Zee. Het is de bedoeling om met dat station veel mineralen binnen te halen, zo wordt er verteld. Elders op de wereld kijkt men toch vooral argwanend naar de ontwikkeling.

Bond-schurk

Veel omliggende landen vrezen dat China het – op den duur – ook wil gaan inzetten als militaire basis, hetgeen voor de nodige spanning in de regio zorgt. Het station wordt dan ook omschreven als een kantoor dat zo kan toebehoren aan de gemiddelde James Bond-schurk.

Het ministerie van Wetenschap in China besloot onlangs om meer tempo achter dit project – dat naar schatting miljarden kost – te zetten. Militaire basis of niet, het wordt sowieso een uniek gebouw op de wereld.

‘Het wordt een uitdaging’

„Een dergelijk door mensen bevolkt station zo ver onder water is er nog nooit geweest, maar het is zeker mogelijk”, zegt Bryan Clark van the Washington Strategic and Budgetary Assessments in gesprek met the Daily Mirror. „Bemande duikboten gaan al vijftig jaar zo diep. Het wordt de uitdaging om het maanden vol te houden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
China bouwt unieke diepe Bondachtige onderwaterunit
Sluiten