Metro
Metro Nieuws 1 jun 2016 / 16:31 uur

Chief director wat? Kwart kan baan niet uitleggen

Van performance based director tot een chief procurement officer en ‘iets’ met manager of ‘business’, heb jij weleens dat je werkelijk geen idee hebt wat de persoon waar mee je in gesprek bent nu eigenlijk voor werk doet? Dat kan kloppen.

Een kwart van de Nederlanders vindt het lastig om uit te leggen wat voor werk hij of zij doet, zo blijkt uit onderzoek van LinkedIn.

En dat werkt niet in het voordeel van deze mensen als zij ander werk zoeken. 83 procent van de HR-medewerkers zegt namelijk dat sollicitanten die kort en bondig kunnen vertellen wat ze doen, beter presteren in een sollicitatiegesprek.

Succes delen?

Verder vindt ruim driekwart van de HR-medewerkers duidelijke communicatie over het behalen van succes een van de belangrijkste punten van een kandidaat.
Maar 20 procent van de Nederlandse werknemers geeft dan weer aan juist nooit over eigen successen op de werkvloer te praten.

33 procent is wel gehaaid, en zegt de werkvloersuccessen expres tegen een leidinggevende te vertellen in de hoop op promotie. Jongeren tussen de 16 en 24 jaar doen dit het allerminst. Zij (70 procent) verwachten dat een ander wel ziet hoe goed werk zij leveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Chief director wat? Kwart kan baan niet uitleggen
Sluiten