Metro
Metro Nieuws 27 jun 2016 / 06:21 uur

Brexit en wat nu?

Prangende vragen over de gevolgen van het Brexit-referendum.

Hoe groot is de kans op een nieuw referendum?
Ontevreden Bremainers startten meteen na de uitslag van het referendum een petitie om een nieuwe volksraadpleging te organiseren. Op het moment dat dit artikel werd geschreven – gistermiddag om 15.30 uur – was die al 3.172.935 keer getekend. Maar volgens hoogleraar politicologie John Curtice is de kans dat er een tweede EU-referendum komt klein. “Het is zó’n polariserend onderwerp onder de grote, politieke partijen in Engeland en hun aanhang, dat ze het explosieve debat liever even laten rusten”, zei hij tegen The Guardian.

Hoe moet de uittreding van Groot-Brittannië uit de EU verlopen?
Dat staat beschreven in artikel 50 van het Verdrag van Lissabon. Belangrijkste punten in het kort: er moet onderhandeld worden over de uittreding en de toekomstige relatie met de EU. Aan Europese zijde moet een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten instemmen met de Brexit en er is instemming nodig van het Europees parlement. Het verlatende land heeft twee jaar om de onderhandelingen succesvol af te ronden.

Valt Groot-Brittannië nu uit elkaar?
Vooral in Schotland zou de steun voor de Europese Unie groot zijn. Veel Schotten zouden via een nieuw onafhankelijkheidsreferendum alsnog bij de Europese Unie willen kunnen blijven. In Noord-Ierland willen de katholieken dat ook. De politieke partij Sinn Fein heeft gisteren gezegd zich nu het liefst te willen aansluiten bij de Ierse Republiek. Alleen Wales stemde ook voor een Brexit.

Wat zijn de gevolgen van Brexit voor de Nederlandse economie?
Nederland is een handelsland en zal dus relatief veel merken van een Brexit. Een Britse uittreding gaat gepaard met nieuwe onderhandelingen over de handelsovereenkomsten met de EU. Dat gaat waarschijnlijk jaren duren. Al die tijd hebben Europese bedrijven last van een verslechterd handelsklimaat met het Verenigd Koninkrijk. Voor Nederland is Groot-Brittannië na Duitsland de belangrijkste exportbestemming, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het Centraal Planbureau moet Nederland rekenen op een kostenpost van zo’n 10 miljard euro tot 2030.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brexit en wat nu?
Sluiten