Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 1 jun 2016 / 13:32 uur

‘België schaduwde terrorist Abrini maandenlang’

De Belgische politie heeft de Brusselse terrorist Mohamed Abrini maandenlang geschaduwd, tot vlak voor de aanslagen in Parijs. Hij verdween echter om onduidelijke reden van de rader, meldt Le Parisien.

De Franse krant heeft documenten in handen waaruit blijkt dat Mohamed Abrini, die na de aanslagen in Brussel bekend werd als de ‘man met het hoedje’, maandenlang in de gaten werd gehouden door België. Dit begon in juli van vorig jaar, in het kader van een groot terrorismeonderzoek door de Belgische overheid.

Verklaring

Op 25 juli, vlak na zijn vrijlating uit de gevangenis, nam de nu 30-jarige Abrini het vliegtuig naar Turkije. De angst bestond dat hij zich aan zou sluiten bij IS, maar na een tijdje dook hij ineens weer op. Omdat Abrini door had dat hij werd geschaduwd gaf hij zichzelf aan en verklaarde dat zijn reis naar Turkije enkel toeristisch van aard was. Omdat de politie twijfelde aan dit verhaal, bleven de autoriteiten Abrini volgen.

Salah Abdeslam

Opvallend is dat de Belgische politie Abrini meerdere keren in het gezelschap gezien van Salah Abdeslam, een van de hoofdverdachten van de aanslagen in Parijs in november. Vlak voor die aanslagen verdween Abrini van de radar, het is niet duidelijk hoe dit heeft kunnen gebeuren. Wel duidelijk is dat Abrini betrokken was bij de aanslag op Zaventem Airport in Brussel, op 22 maart van dit jaar. Hij werd op 8 april gearresteerd in Anderlecht, hij wordt beschuldigd van deelname aan terroristische activiteiten, terroristische moorden en pogingen tot moord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘België schaduwde terrorist Abrini maandenlang’
Sluiten