Bastiaan Kleinjan
Bastiaan Kleinjan Nieuws 25 jun 2016 / 11:03 uur

Amerikaan liegt jarenlang over verblijf in Auschwitz

Een leugentje voor eigen bestwil maken we allemaal wel eens. Maar zo bont als Joseph Hirt het maakte is vrij uitzonderlijk. De Amerikaan beweerde namelijk jarenlang dat hij in het verleden uit concentratiekamp Auschwitz is ontsnapt.

https://twitter.com/i/status/746492811453808640

De 86-jarige inwoner van Pennsylvania deed tientallen jaren vele toespraken over zijn verleden in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij beweerde onder meer dat hij Adolf Hitler had gezien tijdens de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Enkele jaren later zou hij zijn gearresteerd door de nazi’s en naar Auschwitz zijn gestuurd.

Hirt had Mengele zelfs ontmoet

De Amerikaan verkondigde zelfs te zijn ontsnapt uit het concentratiekamp door onder het hek door te kruipen. Daarnaast had Hirt naar eigen zeggen zelfs horrordokter Josef Mengele ontmoet.

Hirt kon lang leven met zijn leugens, maar gaf deze week toe dat alles gelogen was. „Ik wil publiekelijk mijn excuses aanbieden voor de schade die ik kan hebben veroorzaakt. Ik zat fout en ik vraag vergiffenis.” Hirt verdedigt zijn leugens echter wel: „Ik was in shock dat Auschwitz nu een toeristenbestemming is en ik heb de leugens verzonnen omdat de gebeurtenissen in het kamp anders zouden worden vergeten”, aldus Hirt tegen het Amerikaanse LNP.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amerikaan liegt jarenlang over verblijf in Auschwitz
Sluiten