Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 5 jun 2016 / 16:15 uur

Airbus gezonken bij kust, moet toeristen trekken

De Turkse autoriteiten hebben een Airbus A300 laten zinken bij de Egeïsche kust, in een poging meer toerisme naar de regio te trekken. Dat gebeurde bij de badplaats Kusadasi, zo meldt The Guardian.

Rifduiken

Het 36 jaar oude toestel is 54 meter lang en heeft een spanwijdte van 44 meter. Het vliegtuig moet vooral een boost worden voor het ‘kunstmatig rifduiken’, wat heel populair is bij ervaren duikers. Als het vliegtuig eenmaal gezonken is, werkt het vliegtuig namelijk als een rif. De Airbus is dan een magneet voor allerlei onderwater flora en fauna.

De gemeente Aydin kocht het toestel voor 270.000 Turkse lira (ruim 80.000 euro) van een luchtvaartbedrijf: „Ons doel is om Kusadasi het centrum van het duiktoerisme te maken; ons doel is om het onderwaterleven te beschermen”, zo zei Aydin’s burgemeester Özlem Çerçioğlu bij het te water laten van het vliegtuig. „Onze belangrijkste doelstelling is om het toerisme in Kusadasi te diversifiëren en 12 maanden in het jaar toerisme te hebben.”

Toerisme

Turkije is op zoek naar nieuwe manieren om het toerisme te promoten; de verwachting is dat het toerisme terug zal lopen als gevolg van verschillende dodelijke aanvallen die dit jaar in het land werden uitgevoerd.

Eerder werden bij Turkse badplaatsen al kleinere vliegtuigen tot zinken gebracht om duiktoerisme te promoten, maar zo’n groot toestel als de Airbus A300 was nog niet eerder voorgekomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Airbus gezonken bij kust, moet toeristen trekken
Sluiten