Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 1 jun 2016

Afschieten ganzen rond Schiphol eenmalig toegestaan

In een gebied van 10 kilometer rond luchthaven Schiphol mag binnenkort eenmalig worden gejaagd op ganzen. Dat is nodig omdat het grootschalig vergassen van de vogels door de rechter is verboden.

Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu woensdag in de Tweede Kamer. Pas volgend jaar is er vermoedelijk weer een wettelijke basis voor het vergassen van de dieren. „We moeten nu iets doen”, aldus Dijksma.

Botsingen

De ganzen vormen een gevaar voor de luchtvaart. Het aantal (bijna-)botsingen van vliegtuigen met vogels is flink toegenomen, met name ganzen. Dit heeft mede te maken met het rijke voedselaanbod voor de ganzen, dat weer een gevolg is van de relatief warme winter.

Alternatieven

De Partij van de Dieren zei eerder nog dat het Amsterdamse stadsbestuur, dat over de omgeving van Schiphol gaat, er bij de de provincie Noord-Holland aandringt op andere methoden om vogels weg te houden bij vliegtuigen. „Dit kan door het landbouwaanbod aan te passen en rekening te houden met de effecten van klimaatverandering", aldus Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de PvdD in Amsterdam.

Dijksma benadrukt dat er naar andere manieren wordt gezocht om de overlast van ganzen in het gebied te verminderen, maar ziet zich genoodzaakt toch op de korte termijn in te grijpen. „De veiligheid staat voorop en daarmee kunnen we niet marchanderen”, aldus de bewindsvrouw.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Afschieten ganzen rond Schiphol eenmalig toegestaan
Sluiten