Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 21 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

’20 juni boeken in als dag vol regen, geen record’

Het was je vast niet ontgaan: maandag regent het in het hele land al aan één stuk door. Gespeculeerd werd dat het twaalf tot vijftien uur achtereenvolgens zou gaan regenen, maar volgens Weeronline komt het eind in zicht en wordt het rond 21.00 uur droog.

Als de nieuwe verwachting werkelijkheid wordt, gaat 20 juni de boeken in als de dag waarop het negen uur lang regende. Dit is geen record. „Het is bijzonder voor een dag in juni, maar geen record”, aldus meteoroloog Jordi Huirne van de weerwebsite.

Valt mee

Sinds 1901 is het slechts zeven keer voorgekomen dat het meer dan vijftien uur achter elkaar regende in De Bilt. Hoewel het al lange tijd regent, valt het met de totale hoeveelheid neerslag wel mee. „We verwachten voor het hele land uit te komen op zo’n twintig millimeter regen”, zegt Huirne. „Dat is aanzienlijk minder dan wat vorige week tijdens sommige stortbuien viel.”

In het zuidoosten van het land moet echter wel rekening gehouden worden met eventuele wateroverlast. Dit komt doordat de bodem daar door eerder noodweer al behoorlijk verzadigd is geraakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
’20 juni boeken in als dag vol regen, geen record’
Sluiten