Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 19 mei 2016 / 11:54 uur

Zakdoekje leggen weer in opmars in trein

Het is NS en de politie al jaren een doorn in het oog: de zakdoekbedelaars in de trein. Ze verschijnen in golfbewegingen en de laatste tijd is het weer volop raak. Het devies luidt: geef niets, pas op, meldt het.

Conducteurs roepen het opnieuw veelvuldig om in de trein: bedelaars actief, geef niets. De bedelaars, voornamelijk uit Roemenië afkomstig, opereren in groepjes. Ze leggen zakdoekjes met een zielig briefje bij je neer en komen even later terug om eventueel geld op te halen.

https://twitter.com/NadinevandeMunt/status/730763991304310785

Bedelen en het houden van inzamelingen in het openbaar vervoer is strafbaar, maar het is lastig om het in zijn geheel uit te roeien. NS en de politie treden gezamenlijk op. „Maar als ze ons vaak zien op een bepaald traject, wil dat niet zeggen dat ze verdwijnen. Dan poppen ze weer op, op een andere lijn”, zei een woordvoerder van de Landelijke Eenheid Politie eerder.

https://twitter.com/myrthedegraaf/status/732608382914461696

De conducteur moet iemand op heterdaad betrappen, maar dat lukt zelden. Enkele dagen geleden stuitte een conducteur in de trein van Amsterdam richting Haarlem op twee Roemenen die geen geldig vervoersbewijs en legitimatie konden tonen. Wat bleek: ze hadden al bij meerdere reizigers gebedeld.

Bij station Haarlem wist een van hen de conducteur aan de kant te duwen en weg te rennen. Naar aanleiding hiervan vonden er woensdag extra politiecontroles plaats in de trein op het traject Amsterdam-Haarlem. De politie waarschuwt dat het ook voorkomt dat wanneer iemand geld uit zijn of haar portemonnee haalt, deze even later wordt gerold.

Reizigers ergeren zich groen en geel aan de bedelaars, blijkt uit de vele berichten en foto’s hiervan op social media.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zakdoekje leggen weer in opmars in trein
Sluiten