Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 4 mei 2016 / 12:16 uur

Wie zijn de mensen achter Donald Trump?

Ted Cruz gooit de handdoek in de ring. De Republikeinse presidentskandidaat liet dinsdagavond (plaatselijke tijd) weten geen pad meer naar de overwinning te zien, na zijn zoveelste nederlaag bij een voorverkiezing.

Cruz gold als de belangrijkste overgebleven uitdager van miljardair Donald Trump in de race naar de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen. Nu hij gestopt is, moet Amerika (en de rest van de wereld) gaan wennen aan een idee dat Trump in november misschien wel president van het machtigste land van de wereld wordt.

Nog nooit is er over een presidentskandidaat zoveel geschreven als over Trump. Hij presenteert zichzelf als een machtig, capabel persoon, maar zoals elke kandidaat kan ook hij de race niet alleen lopen. Wie zijn de mensen áchter Trump? Metro zocht het voor je uit.

De manager – Corey Lewandowski

Foto: ANP

Als er iemand de drijvende kracht is achter de beruchte uitspraken van Trump, is het wel campagnemanager Corey Lewandowski. In de VS wordt hij de ‘bommengooier’ genoemd, vanwege zijn voorliefde voor drama en het pesten van de Republikeinse partij. Hij heeft één andere campagne geleid, van senator Bob Smith in 1999. Smith heeft het overduidelijk niet tot president geschopt, maar Lewandowski hielp de campagne toch flink in het nieuws door de tegenstander van Smith aan te vallen op zijn Arabische achtergrond – u mag zelf de link leggen met de campagne van Trump.

De adviseur – Sam Clovis

Trump kijkt toe terwijl Clovis spreekt. Foto: Getty Images

Clovis is een verrassend lid van Trumps team, omdat hij niet altijd fan van de miljardair was. In een persoonlijke e-mail aan Rick Perry, de gouverneur die hij aanvankelijk steunde voor het presidentieel kandidaatschap, schreef hij dat Trump „geen enkele religieuze basis heeft, wat best wel een ding is”. Hij stapte echter al snel over Trumps godeloosheid heen en nu adviseert hij de miljardair in zijn te voeren beleid. Hij is bijvoorbeeld de bedenker van het veelbesproken plan om moslims uit Amerika te weren.

De woordvoerder – Katrina Pierson

Pierson is een van de weinige vrouwen die blijkbaar niet zoveel waarde hecht aan Trumps kijk op het vrouwelijke geslacht. Ze is een berucht lid van de conservatieve protestbeweging Tea Party en een groot fan van Trump. Met haar ervaring op tv is ze gebombardeerd tot woordvoerder van de campagne, iets waarmee ze flink wat stof doet opwaaien. Zo houdt ze net zo van beledigende tweets als haar baas en droeg ze een ketting met kogels tijdens een live-interview. Bijzonder: in 2008 stemde ze voor Barack Obama, omdat ze een donkere president wel zag zitten (haar vader is donker).

De idealist – Frank Gaffney

Foto: Getty Images

Toen Trump in december aankondigde dat hij moslims uit de Verenigde Staten wil weren, deed hij dat op basis van een poll, waaruit zou blijken dat Amerikanen achter het beleid zouden staan. Die poll was gemaakt (en ietwat gemanipuleerd in Trumps voordeel) door Frank Gaffney, een uitgesproken islamofoob die bekendstaat om zijn complottheorieën. Zo claimde hij dat een lid uit het team van democraat Hillary Clinton lid zou zijn van de moslimbroederschap en dat Amerika elk moment kan worden aangevallen met een elektromagnetische puls. Juist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wie zijn de mensen achter Donald Trump?
Sluiten