Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 31 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Wetsvoorstel Pakistan: mannen mogen vrouwen slaan

Een invloedrijk Pakistaans adviesorgaan heeft een wetsvoorstel ingediend dat mannen zou toestaan om hun vrouw „lichtjes te slaan" als ze bijvoorbeeld geen seks willen, of andere kleren aantrekken dan wat de man wil.

Ook zou een man een „gelimiteerde hoeveelheid geweld” mogen gebruiken tegen een vrouw die na het vrijen of tijdens haar menstruatie niet in bad gaat. Dat meldt NBC News. De wet zou allereerst in de provincie Punjab, de grootste provincie van Pakistan, worden ingevoerd.

Uitgebreide handleiding

Het adviesorgaan, de Raad voor islamitische Ideologie, heeft een document van 160 pagina’s opgesteld waarin uitgebreide richtlijnen staan. Als een vrouw weigert naar haar man te luisteren, moet de man eerst met haar praten, zo staat er in het document. Als dat niet werkt, moet hij eerst apart van haar gaan slapen. Als laatste middel zou er geweld gebruikt mogen worden. Wie deze richtlijnen niet volgt, kan wel veroordeeld worden.

De voorzitter van de raad gaf op een persconferentie bovendien een handleiding hoe een vrouw geslagen moet worden: „Sla haar waar de huid niet te dik en niet te dun is. (…) Gebruik geen schoenen of een stok tegen het hoofd, en raak nooit haar neus of ogen. (…) Breek geen botten, snijdt niet in haar huid en laat geen littekens achter. (…) Sla haar niet om wraak te nemen, maar om haar aan haar religieuze plichten te herinneren."

Onislamitisch

Het wetsvoorstel is een reactie op een ander voorstel door het bestuur van de provincie Punjab, waarmee vrouwen meer rechten zouden krijgen. Echtgenoten met losse handjes zouden bijvoorbeeld een enkelband kunnen krijgen. Volgens de Raad voor islamitische Ideologie is dat voorstel „onislamitisch".

Het wetsvoorstel van de raad ligt sinds het is gepresenteerd onder vuur. „Wat is ‘lichtjes slaan’ of een ‘gelimiteerde hoeveelheid geweld’? Niet haar hoofd afhakken maar haar alleen verbranden in olie?" vraagt een oud-lid van de raad zich af. Anderen stellen dat het gebruik van geweld wordt verboden door de islam, en dat het wetsvoorstel moeilijk is uit te voeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wetsvoorstel Pakistan: mannen mogen vrouwen slaan
Sluiten