Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 3 mei 2016 / 14:22 uur

Wetsvoorstel: agent niet langer verdachte na geweld

Agenten die tijdens hun werk geweld gebruiken, worden binnenkort niet meer automatisch bestempeld als verdachte. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft een wetsvoorstel ingediend bij onder meer de Raad voor de rechtspraak en het Openbaar Ministerie, waarin hij vraagt om advies.

„Uitgangspunt is om recht te doen aan en meer rekening te houden met de speciale en vaak kwetsbare positie van de politieagent”, aldus Van der Steur. „Het wetsvoorstel garandeert ook dat goed en gedegen onderzoek wordt gedaan naar de toedracht van het gebruik van geweld en naar de vraag of volgens de regels is gehandeld.” Het OM stelt altijd een onderzoek in naar geweldszaken, maar Van der Steur wil niet dat agenten al meteen als verdachte worden aangemerkt.

In de afgelopen jaren zijn er meerdere agenten in staat van verdenking gesteld, nadat zij tijdens hun werk geweld hadden gebruikt tegen een verdachte. Vaak ging de betrokken agent vrijuit, tot woede van nabestaanden en betrokkenen.

Mitch Hendriques

De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez overleed in juni vorig jaar aan de gevolgen van een nekklem die een agent gebruikte bij zijn arrestatie. De Arubaan overleed niet veel later in het politiebusje, zijn dood leidde tot vier dagen rellen in de Haagse Schilderswijk. Justitie vervolgde vijf politiemensen voor ‘zware mishandeling met de dood tot gevolg’. Het onderzoek naar de zaak loopt nog steeds, wel heeft Van der Steur besloten dat de omstreden nekklem gewoon gebruikt mag worden bij arrestaties.

Rishi Chandrikasing

Een reconstructie van de zaak Rishi. Foto: ANP

Op 24 november schoot een agent de 17-jarige Rishi Chandrikasing in de hals op station Den Haag Hollands Spoor. De tiener was op slag dood. Hij zou volgens NS-personeel geroepen hebben dat hij een wapen bij zich had, iets wat later niet waar bleek te zijn. De agent die Rishi doodschoot, is vrijgesproken van moord en doodslag. „De richtlijnen stonden de agent toe te schieten op een vluchtende verdachte die met een pistool zou hebben gedreigd. Hij kon niet weten dat Rishi geen pistool had”, oordeelde de rechter, tot woede van Rishi’s familie.

Rupert L.

Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren

https://www.youtube.com/watch?v=mO01Ye_fksE

De 41-jarige Rupert L. werd in maart van dit jaar neergeschoten in Eindhoven, nadat hij zich hevig had verzet tegen zijn arrestatie. De politie was afgekomen op een melding van huiselijk geweld, maar zelfs het gebruik van een wapenstok en pepperspray kon L. niet tot bedaren brengen. Op beelden van buurtbewoners is te zien hoe hij een agent probeert aan te vallen, waarna zijn collega schiet. L. werd door twee politiekogels geraakt en overleed vier dagen later aan zijn verwondingen. Het onderzoek naar de zaak loopt nog steeds.

Rellen Hoek van Holland

Een van de bekendste zaken rondom politiegeweld is de zaak rond de strandrellen in Hoek van Holland, in augustus 2009. Er kwamen ruim 30.000 mensen op het festival Sunset Grooves af, veel meer dan dat de politie verwachtte. Al snel braken er meerdere vecht- en steekpartijen uit, maar de situatie liep echt uit de hand toen de mensen zich tegen een aantal agenten in burger keerden. Toegesnelde collega’s werden de duinen in gedreven door een enorme groep hooligans, waarop ze schoten losten. Hierbij vielen een dode en zes gewonden. De schietende agenten werden in staat van verdenking gesteld, maar niet vervolgd omdat ze uit noodweer hadden gehandeld. Een aantal van de relschoppers kreeg wel celstraffen opgelegd.

2 jaar cel voor agent

Een 30-jarige agent uit Limburg kreeg vorig jaar wél twee jaar cel opgelegd, nadat hij in 2013 had geschoten op een rijdende auto die vluchtte na een ramkraak. Hierbij raakte de inzittende van de auto gewond. Volgens de rechter zou de agent „ondoordacht en buitenproportioneel” hebben gehandeld, omdat de auto langzaam reed en de agent van dichtbij schoot. Collega’s reageerden geschokt op de hoge straf en vonden dat er sprake was van zelfverdediging.

Wat vind jij van het wetsvoorstel? Geef je mening!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wetsvoorstel: agent niet langer verdachte na geweld
Sluiten