Rens Oving
Rens Oving Nieuws 24 mei 2016 / 14:58 uur

Werken tot aan je dood? Jongeren denken dat het moet

Stoppen met werken als je 60 bent? Of doorwerken tot je 80e, misschien nog wel langer als je echt oud wordt?

Wie nu begint met werken heeft nog een hele lange carrière voor de boeg. 12 procent van de jonge werknemers, tussen 20 en 35 jaar oud, denkt zelfs nog aan het werk te zijn tot aan de dood. Ongeveer de helft denkt in ieder geval tot ruim na de 70 door te moeten gaan.

Nederlandse jonge werknemers zitten daarmee op het wereldwijde gemiddelde, zo blijkt uit een groot onderzoek van Manpower onder zogenoemde millenials, geboren tussen 1980 en 1995.

In Japan, een van de meest vergrijsde landen ter wereld, denken de meeste jonge mensen nooit te kunnen stoppen. Maar liefst 37 procent van de jonge Japanners denkt dat met pensioen gaan er voor hen niet inzit.

Toch wel pensioen?

Jonge Nederlanders, tussen de 20 en 35 jaar oud, zijn ver weg van hun pensioen. De tijden dat je met 55 jaar in de VUT kon, zijn voorgoed voorbij. Maar jongeren van nu krijgen, als alles blijft zoals afgesproken, op hun 72e AOW.

Dat zoveel jongeren verwachten helemaal nooit met pensioen te gaan, is volgens Michiel Hietkamp van CNV Jongeren dus niet helemaal terecht. „Maar ik snap het wel. Veel jonge mensen weten weinig over hun pensioen, hebben er ook niet veel interesse voor. Gelukkig is het voor jongeren in loondienst in Nederland op zich goed geregeld.”

Ook voor zzp’ers is werken tot de dood erop volgt niet nodig, maar dan moet je er wel wat voor doen. „Van de jongeren die zelf hun pensioen moeten regelen, zoals zzp’ers, doet maar ongeveer een kwart dit ook. Geen pensioen opbouwen is een fout die je maar één keer kunt maken, en nooit meer kunt herstellen”, zegt Hietkamp. „Denk er dus goed over na als je nu beslist om niet sparen voor later, want als je daar op je 60e nog eens mee begint, ben je te laat.”

Blijven leren

Om zo lang mogelijk aan het werk te blijven, zal wel flink bijgeschoold moeten worden. Helemaal omdat een baan voor het leven niet meer bestaat. De meeste Nederlandse jongeren gaan er dan ook van uit dat ze hun leven lang moeten blijven leren om aan de bak te blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Werken tot aan je dood? Jongeren denken dat het moet
Sluiten