Paul Buckley
Paul Buckley Nieuws 18 mei 2016 / 11:47 uur

Wereldwijd protesten tegen fossiele brandstoffen

Over de hele wereld zijn de afgelopen week protesten georganiseerd tegen het gebruik van fossiele brandstoffen. Op twintig plekken wereldwijd lieten actievoerders zich tegelijkertijd horen tegen de massale afhankelijkheid van olie, gas en kolen.

Uit onvrede over de effecten van internationale verdragen zijn organisaties overgegaan op burgerlijke ongehoorzaamheid: vreedzaam protest door middel van obstructie en bezetting.

Juist nu

Volgens de deelnemers is het belangrijk dat er juist nu actie wordt gevoerd, omdat de globale temperatuurstijging steeds harder toeneemt en het weer overal ter wereld steeds onvoorspelbaarder wordt. Steeds vaker wordt er een te hoge CO2-concentratie in de lucht gemeten: soms wel meer dan 400 deeltjes per miljoen, terwijl op klimaatconferenties is vastgelegd dat 350 het maximum zou moeten zijn.

Voor de acties, onder de naam Break Free 2016, kwamen actievoerders uit alle hoeken van de samenleving bij elkaar om door middel van vreedzame demonstraties het verbruik van fossiele brandstoffen tijdelijk stil te leggen. Zo werden er kolenmijnen platgelegd in Wales en Duitsland, zorgden actievoerders ervoor dat het vervoer van fossiele brandstoffen in Australië, Indonesië en de Verenigde Staten tijdelijk stil lag, en gingen honderdduizenden actievoerders de straten op in Brazilië, de Filipijnen, Nigeria, Nieuw Zeeland, Ecuador en Zuid Afrika. Met kajaks werden schepen geblokkeerd. Elders gingen mensen op treinrails liggen.

2000 protesters and hundreds of kayaks descended on Newcastle Harbour in a global day of action to Break Free from fossil fuels. They covered the harbour with colour, music, art and song. One of the protesters Jacynta Fuamatu speaks to us about why this action matters so much.Video by Jack Fisher

Gepostet von The Vocal am Freitag, 13. Mai 2016

Duitsland

Vanuit 350.org, een internationale organisatie die zich richt op het terugdringen van de wereldwijde CO2-uitstoot, werden op voorhand lessen in vredig actievoeren gegeven. Vanuit veel omringende landen reden bussen vol actievoerders naar Duitsland.

Daar slaagden de demonstranten erin om de grootste kolencentrale van Europa, in de buurt van Berlijn, enkele dagen te bezetten en plat te leggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wereldwijd protesten tegen fossiele brandstoffen
Sluiten