Rens Oving
Rens Oving Nieuws 19 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

Wat wil splinterpartij Denk?

Het aanhouden van Ebru Umar in Turkije was terecht. De Turkse massamoord op Armeniërs was geen genocide. Moslims worden in Nederland bijna net zo gediscrimineerd als Joden in de jaren 30.

Het is een greep uit de standpunten van Denk. De jongste partij van Nederland laat steeds luider van zich horen. Met het aantrekken van Sylvana Simons zijn alle ogen gericht op de partij die als een anti-PVV een stem lijkt te geven aan getergde ‘Nieuwe Nederlanders’.

Splinterpartij

Een partijprogramma is er nog niet, naar eigen zeggen zijn er wel al meer dan tweeduizend leden. En dat voor een splinterpartij die pas in 2014 ontstond nadat Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk en de PvdA-fractie uit elkaar waren gegaan.

De Kamerleden met een Turkse achtergrond waren het niet eens met minister Asscher van Sociale Zaken die zich kritisch had uitgelaten over Turkse organisaties in Nederland. Toen ze weigerden dat terug te nemen, werden ze uit de fractie gezet.

Dat was eind 2014, daarna haalde de tweemansfractie vooral het nieuws met het verwoorden van het onbehagen onder grote groepen Turkse Nederlanders. Onder andere tijdens de debatten over de aanhouding van Ebru Umar liet de tweemansfractie een tegengeluid horen. Ook een motie die het kabinet vraagt de Armeense genocide te erkennen, kon op felle tegenstand van Denk rekenen.

Azarkan en Simons

Maar met de verkiezingen op komst, in maart 2017 is het al zover, breidt Denk haar doelgroep langzaam uit. Kuzu en Öztürk willen een partij zijn voor een grote groep Nieuwe Nederlanders die zich tweederangsburgers voelen in Nederland. Een gevoel dat in hun ogen niet alleen onder de Turkse aanhang leeft.

Farid Azarkan, vooral bekend van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, sloot zich begin april aan. „Mijn kinderen moeten niet worden afgewezen op hun achternaam, maar zij moeten kunnen meedraaien in de samenleving”, noemde hij als motivatie.

Sylvana Simons sluit zich aan bij DENK!

Posted by DENK on Wednesday, May 18, 2016

Deze week kwam daar Sylvana Simons, die de laatste jaren vooral bekendstaat om haar strijd tegen racisme, bij. Om het onderwijs te dekoloniseren en verdeling in de samenleving tegen te gaan.

Kans op kiezers?

Volgens Peil.nl, van Maurice de Hond, werkt Denk daarmee aan een duidelijke electorale basis. „Geschat wordt dat meer dan 500.000 kiezers van Turkse of Marokkaanse afkomst zijn. In het verleden stemden zij relatief vaker PvdA, maar ook onder die groep is de PvdA nu een stuk minder populair. Mocht Aboutaleb geen lijsttrekker worden van de PvdA, dan zijn een of twee zetels voor Denk bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen zeker denkbaar.”

Aandacht

Voorlopig is de Denk-aanhang nog te klein om goed te peilen, maar over media-aandacht hoeft de partij zich niet te beklagen. Simons en Azarkan mocht aanschuiven bij kijkcijferkanonnen als De Wereld Draait Door en Pauw.

Niet slecht voor een partij met maar twee, van de PvdA afgenomen, zetels. Een vergelijkbare splinterpartij Voor Nederland (VNL), met Joram van Klaveren en Louis Bontes, wist eigenlijk alleen aandacht te krijgen toen Bram Moszkowicz zich tot lijsttrekker liet kronen. Dat huwelijk hield maar een paar maanden stand. Inmiddels heeft Moszkowicz VNL alweer verlaten. Hij zou zich niet genoeg hebben ingespannen voor de partij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.