Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Vondelingenkamer voor de eerste keer gebruikt

De zogenoemde vondelingenkamer is voor het eerst gebruikt in Nederland. Een jonge moeder heeft haar net geboren kind overgedragen aan vrijwilligers van de stichting Beschermde Wieg in Groningen. De stichting is de initiatiefnemer van de in totaal vier vondelingenkamers in het land.

Een verloskundige heeft geholpen het kindje ter wereld te brengen, nadat de vrouw in de nacht van donderdag op vrijdag de noodlijn van Beschermde Wieg had gebeld. Het kindje is ondergebracht bij een crisispleeggezin.

Blij

De vondelingenkamer is een ruimte van ongeveer 1,5 bij 3 meter, ingericht met een ledikantje, een tafeltje en een stoel. De moeder kan de baby daar achterlaten, al dan niet na een anoniem gesprek met een hulpverlener. Barbara Muller, oprichtster van Beschermde Wieg, is blij dat de vrouw het kindje aan hen heeft overgedragen. „Anders had ze het kindje op straat te vondeling gelegd”, verklaart ze.

De stichting Beschermde Wieg werd in 2014 opgericht. Er zijn vondelingenkamers in Papendrecht, Groningen, Middelburg en Oudenbosch. In de loop van dit jaar wordt er een voorziening geopend in het Isala Ziekenhuis in Zwolle.

Verboden

Het te vondeling leggen van een kind is verboden in Nederland. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van ongeveer 20.000 euro. Muller hoopt dan ook dat er snel een wetswijziging komt. „Een moeder die haar baby veilig en anoniem achterlaat mag niet langer bestraft blijven”, oordeelt zij. Volgens haar worden elk jaar twee levende en zo’n vier dode vondelingen ontdekt op straat, in vuilcontainers of in boodschappentassen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vondelingenkamer voor de eerste keer gebruikt
Sluiten