Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 3 mei 2016 / 07:13 uur

Volendam is toeristen zat: ze staan plots in je huis

Volendammers kijken nu al op tegen het toeristisch seizoen, dat weer voor de deur staat. Op een warme zomerdag je deur open laten staan om het huis even te luchten, er dan niet meer bij: voor je het weet staan er toeristen in je woonkamer die foto’s willen maken.

Foto maken

De weerstand onder Volendammers tegen de toeristen groeit dan ook, stelt het Algemeen Dagblad. Er wordt weliswaar goed verdiend aan de toeristen, maar de vakantiegangers zorgen ook voor een hoop overlast. Zo keek Gijs Slegt afgelopen jaar op zijn gemak naar de Tour de France toen er ineens twee Chinezen binnen stonden. ,,We just want to take a picture”, verzekerden zij hem.

,,We willen een foto maken. Alsof ik het dan normaal zou vinden", aldus Slegt. Volgens de Volendammers zien de toeristen het stadje vooral als openluchtmuseum. Vorig jaar kwamen er bijna anderhalf miljoen toeristen naar Volendam. De verwachting is dat dat aantal de komende jaren naar twee miljoen stijgt.

Langer blijven

De meeste vakantiegangers komen in bussen, die op de Dijk in het haventje stopt. Daar krijgen ze een paar uur om door de stad te lopen en vertrekken dan weer. De toeristen hebben daardoor geen tijd om de omgeving van Volendam te verkennen, waardoor het in het stadje, en dan met rond name het haventje, extreem druk blijft.

Wethouder Hans Schütt wil daarom proberen om de toeristen langer in twee uur in Volendam te houden. ,,We hebben de Dijk, het doolhof [een typisch Volendams wijkje, red.], de kaasmarkt in Edam", aldus Schütt. ,,En zestig vierkante kilometer natuur in Zeevang om te fietsen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Volendam is toeristen zat: ze staan plots in je huis
Sluiten