Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Nieuws 26 mei 2016 / 11:26 uur

‘Vluchteling’ kinderwoord van het jaar

‘Ik ben in Frankrijk … een plek genaamd Calais. Het lijkt erop dat niemand ons wil. Er was geen goud aan het einde van de regenboog. Ik heb geen idee wanneer of hoe ik ontkom aan deze gevangenis.’ Dit zijn de woorden van een 12-jarig, Engels meisje in een verhaal voor een schrijfwedstrijd.

Meer dan een half miljoen kinderen van 13 jaar of jonger deden mee aan een schrijfwedstrijd van BBC Radio 2. De opdracht: schrijf een origineel verhaal van 500 woorden. Uit een analyse van Oxford University Press is gebleken dat het woord ‘vluchteling’ het meest gebruikt is. Het is daarom ook het kinderwoord van 2016.

De vrolijkste woorden

Dankzij geavanceerde software kon het bedrijf de analyse maken. Zo werden woorden als boot, kamp, crisis, onderdak, reis, zee, wanhopig, veilig, vluchten en reizen genoemd in de verhalen over vluchtelingen.

De vrolijkste woorden waren avontuur, hart, chocolade, school en leraar. De engste woorden waren monster, draak, vuur, huis en deur.

Buitenaards tintje

In het verhaal ‘I remember the feeling’ speelt de vluchtelingencrisis zich af in een buitenaardse wereld, weet The Guardian: ‘We runnen een plek voor zo’n 600 aardse vluchtelingen. We redden overlevenden van de Apocalyps en beschermen ze… Onlangs hebben we een groot schip gebouwd dat ons de ruimte invliegt, weg van vernieling en de aarde, naar onze bestemming, Ledidius.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Vluchteling’ kinderwoord van het jaar
Sluiten