Paul Buckley
Paul Buckley Nieuws 14 mei 2016 / 15:02 uur

Venezolaanse president kondigt noodtoestand af

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft vrijdag de noodtoestand afgekondigd. Deze duurt 60 dagen. Dat meldt persbureau Reuters.

Maduro acht de noodtoestand noodzakelijk in verband met complotten tegen zijn linkse overheid, afkomstig uit zowel de Verenigde Staten als zijn eigen land.

De toestand in Venezuela is zorgwekkend: volgens Amerikaanse bronnen leidt een combinatie van factoren tot een toenemende instabiliteit. Zo heeft het land grote exportschulden, waardoor essentiële goederen als wc-papier vaak moeilijk te krijgen zijn. Ook drinkwater en elektriciteit zijn schaars – vorige maand schroefde de overheid de werkweek terug tot vier dagen, om zo stroom te besparen.

Amerikaanse inmenging

De Venezolaanse oppositie ziet Maduro, die nog door 15% van de Venezuelanen wordt gesteund, liever vandaag dan morgen vertrekken. Toch lukt het ze niet om met een concreet plan van aanpak op de proppen te komen. Maduro wil nog graag zijn termijn als president uitzitten.

Hij vat daarbij het vertrek van Dilma Rousseff in Brazilië op als een veeg teken aan de wand: „Washington is stappen aan het nemen op het verzoek van Venezolaanse rechtse fascisten, die moed hebben gekregen door de coup in Brazilië”, zei Maduro vrijdagavond tijdens een uitzending op de staatstelevisie. In 2002 probeerden de Verenigde Staten al een coup op te zetten tegen Maduro’s voorganger en tutor, Hugo Chavez.

De oppositie neemt Maduro’s argumenten niet serieus. Volgens hen is de noodtoestand, waarbij de meeste rechten uit de grondwet worden opgeschort, een laatste stuiptrekking en is de angstige retoriek over coupes ongefundeerd. Maduro vreest, beweert de oppositie, simpelweg een negatieve verkiezingsuitslag.

Er zijn in Venezuela al een tijdlang demonstraties en rellen tegen de linkse overheid aan de gang.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Venezolaanse president kondigt noodtoestand af
Sluiten