Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 14 mei 2016 / 07:20 uur

Tekort aan opvang voor vluchtelingen dreigt weer

Er dreigt weer een tekort te ontstaan in de opvang voor asielzoekers. Dat heeft er onder meer mee te maken dat de vakantieparken waar veel asielzoekers nu worden opgevangen, weer open gaan voor toeristen. De migranten moeten daarom van die parken af.

Noodklok

Daardoor verdwijnen er een paar duizend plekken die niet meer gebruikt kunnen worden om asielzoekers op te vangen. Ook wijst staatssecretaris Klaas Dijkhof er op dat er ‘oncollegiale’ burgemeesters zijn die niet mee willen werken. Hij luidt in een brief aan de Nederlandse gemeenten de noodklok, en roept burgemeesters op om snel nieuwe opvangplekken beschikbaar te stellen.

,,Veel gemeenten werken knetterhard mee, maar er zijn ook burgemeesters die denken: weet je wat, als ik maar heel lang niets doe, dan waait het wel over”, stelt Dijkhoff tegen het AD (Blendle). ,,Dat is niet erg sportief naar gemeenten die wel hun best doen.”

Altijd dezelfde

Dijkhoff stelt dat hij in gevallen van nood sommige gemeenten wel kan bellen. ,,Maar dat zijn dan weer dezelfde. Nu zijn er die andere burgemeesters nodig."

De afgelopen maanden zijn er minder asielzoekers naar ons land gekomen, onder meer omdat de grenzen op de Balkan zijn gesloten en vanwege de deal tussen Turkije en de EU. Maar dat wil dus niet zeggen dat de problemen voorbij zijn. ,,Als iemand door de dalende instroom denkt dat we eruit zijn, dan wil ik dat graag hierbij rechtzetten", aldus Dijkhoff. ,,De mensen die hier al waren, zijn niet ineens weg. Nog los van wat er toch nog binnenkomt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tekort aan opvang voor vluchtelingen dreigt weer
Sluiten