Metro
Metro Nieuws 28 mei 2016 / 12:15 uur

Teeven wil niet onder ede getuigen in ‘Rolodex-zaak’

VVD’er Fred Teeven gaat in beroep tegen het besluit van een rechter die hem opdroeg onder ede te getuigen over de Rolodex-zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) ondersteunt het hoger beroep, liet een woordvoerster zaterdag weten.

De Rolodex-zaak draait om mogelijk kindermisbruik door hooggeplaatste personen, waar Teeven eind jaren negentig als officier van justitie het onderzoek naar leidde. Het OM vindt dat de geheimhoudingsplicht die Teeven destijds had ook nu nog geldt en vindt het echter niet wenselijk als Teeven, nu Tweede-Kamerlid, wordt gedwongen die te schenden. Er is haast geboden met het hoger beroep, aangezien Teeven volgende week weer opnieuw zou moeten getuigen.

Slachtoffers

Teeven wordt verhoord op verzoek van een van de vermeende slachtoffers van Joris Demmink. Over deze voormalige topman van het ministerie van Justitie doen al langer verhalen over kindermisbruik de ronde. Zo claimt een voormalige jongensprostituee dat hij in 1988 seks met Demmink heeft gehad zou hij zich ook tijdens dienstreisjes in Turkije aan jonge jongens hebben vergrepen.

Nooit verdachte

In de afgelopen maanden heeft de rijksrecherche tientallen mensen gesproken die destijds betrokken waren bij het Rolodex-onderzoek.Teeven zei vorige maand wel dat Demmink nooit een verdachte was in het onderzoek, maar op de vraag of hij tijdens het onderzoek ooit iets over Demmink had gehoord wilde Teeven geen antwoord geven. Het Rolodex-onderzoek liep uiteindelijk stuk doordat er informatie uitlekte. Huiszoekingen die na het lek werden uitgevoerd leverden weinig of niets op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Teeven wil niet onder ede getuigen in ‘Rolodex-zaak’
Sluiten