Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 23 mei 2016 / 15:20 uur

Supermarktbaantje? Check hoeveel loon jij inlevert

Werk je in de avonduren of in het weekend in de supermarkt? Grote kans dat jij dan vanaf juli op je loonstrookje een lager bedrag ziet staan. Door het afschaffen van de toeslagen in de nieuwe supermarkt-cao leveren vooral jonge supermarktmedewerkers die meer dan twaalf uur in vier weken werken, flink in, zegt Peter van der Put van FNV Bondgenoten.

Om hen te laten zien hoeveel zij precies mislopen, werd maandag de supermarkt toeslagcheck app gelanceerd. Te downloaden voor iOS en Android, maar let op de dat je de nieuwste versie (oranje logo) pakt.

Min 41 euro per maand

Stel je bent 17 jaar en werkt 2 avonden van 18.00 tot 21.00 uur als vakkenvuller bij de Albert Heijn. Omdat jouw avondtoeslag in de nieuwe cao vervalt, ga je er per maand 12,75 euro op achteruit, volgens de check.

Wie in het weekend werkt, levert volgens de check nog meer in. Een 17-jarige met een all-in-loon die op zaterdag van 13.00 uur tot 21.00 uur werkt, gaat er per maand na afschaffing van de toeslag 28,71 euro op achteruit. Werk je dus zowel de twee avonden in de week als de zaterdag dan tikt het flink aan. Door afschaffing van de toeslagen loop je dan 41,46 euro per maand mis, volgens de app.

Cao

FNV tekende de nieuwe cao supermarkten niet, onder andere vanwege de afschaffing van de toeslagen. Met de app roept FNV supermarktmedewerkers op de toeslagen alsnog te claimen bij de werkgever. Dat kan via een button in de app, waarmee een mail naar FNV gestuurd wordt.

In de nieuwe cao is overigens wel een loonsverhoging van 1,25 procent opgenomen, die met terugwerkende kracht wordt verrekend, maar FNV vindt dat niet genoeg. „Toeslagen staan los van loonsverhoging, vinden wij”, aldus Van der Put.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Supermarktbaantje? Check hoeveel loon jij inlevert
Sluiten