Metro
Metro Nieuws 23 mei 2016 / 11:55 uur

Spoedeisende hulp weigert vaak patiënten door drukte

De spoedeisende hulp moet steeds vaker patiënten weigeren omdat het te druk is. Dat komt vooral doordat de verpleging en verzorging voor ouderen aan huis niet goed geregeld is. Hierdoor komen ouderen sneller in het ziekenhuis terecht.

De afdelingen van spoedeisende hulp in Noord-Holland en Flevoland hebben een brandbrief naar minister Edith Schippers van Volksgezondheid gestuurd. Het aantal keren dat patiënten geweigerd moeten worden in de twee provincies is sinds 2013 verdubbeld. Het laatste kwartaal van vorig jaar was een uitschieter. Het ging in die periode alleen al in de regio Flevoland om zeshonderd gevallen.

Stops

„Het komt zelfs voor dat alle ziekenhuizen in Amsterdam tegelijkertijd een stop voor de spoedeisende hulp of eerste harthulp afkondigen”, schrijven de hulpafdelingen. Gemiddeld worden er in Amsterdam per dag acht van die stops afgekondigd. „Zo’n stop kan een paar minuten duren, maar ook een paar uur.”

Volgens de afdelingen komt de drukte onder andere doordat gemeenten „veel te weinig” thuiszorg hebben ingekocht. „Hierdoor kan er niet vroegtijdig eenvoudige medische hulp of verpleging worden geboden”, stellen de artsen van de afdelingen.

Door het kabinetsbeleid sluit bijna de helft van de verzorgingshuizen. Daarmee gaat de regering volgens de afdelingen voorbij aan het feit dat de bewoners van die huizen daar zitten omdat ze hulpbehoevend zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Spoedeisende hulp weigert vaak patiënten door drukte
Sluiten