Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Nieuws 17 mei 2016 / 15:15 uur

‘Schoolkeuzeleeftijd verhogen heeft vele voordelen’

In Nederland kiezen leerlingen op 12-jarige leeftijd welk voortgezet onderwijs ze gaan volgen. Het verhogen van deze leeftijd, bijvoorbeeld naar 16 jaar, zou veel beter zijn, blijkt uit onderzoek van gezondheidseconoom Bastian Ravesteijn.

Finland

Volgens Ravesteijn zorgt het uitstellen van de schoolkeuze met een paar jaar voor meer gelijkheid tussen arm en rijk. Hij keek daarvoor naar landen waar de schoolkeuzeleeftijd al hoger ligt, Finland bijvoorbeeld. Daar zitten kinderen tot hun zestiende bij elkaar in de klas. Zo wordt voorkomen dat kinderen op een te jonge leeftijd een bepaalde richting inslaan.

Kans op diploma

Een verhoging van de leeftijd zou vooral voordelig zijn voor kinderen uit gezinnen met lage inkomens. Hun kans op een universitair diploma steeg met 1.5 procent. Voor de kinderen uit gezinnen met hogere inkomens daalde de kans juist, van 24 naar 22.5 procent.

Sterftekans

Een latere schoolkeuzeleeftijd heeft volgens het onderzoek ook gevolgen voor de gehele levensloop. De sterftekans van kinderen uit arme gezinnen tot aan het vijftigste levensjaar nam met 20 procent af. Voor de kinderen uit rijkere gezinnen was het effect juist weer negatief: hun sterftekans nam juist toe met 25 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Schoolkeuzeleeftijd verhogen heeft vele voordelen’
Sluiten