Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 26 mei 2016 / 06:42 uur

Protest tegen het genezen van dieren in tuincentra

Er is veel weerstand tegen het aanbieden van een dierenartsservice in tuincentra en bouwmarkten. De dierenartsen zelf noemen het onverantwoord ’prijsstunten’ en de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren denkt dat het impulsaankopen stimuleert.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) spreekt van „een trend om binnen de detailhandel als nevenactiviteit een dierenkliniek te exploiteren”. Deze ’winkeldierenartsen’ kunnen goedkoper vaccinaties zetten en castraties uitvoeren, omdat zij volgens de KNMvD aanspraak kunnen maken op de marketingbudgetten van de winkelketens. Ook zouden zij aan minder strenge regelgeving hoeven voldoen dan vrijgevestigde dierenklinieken. De beroepsorganisatie vindt dit oneerlijk en heeft een brief gestuurd naar de Nederlandse gemeentebesturen die hier vergunningen voor afgeven.

Dierenwelzijn

Steffie van Horck, directeur van de Sophia Vereeniging, zou zich kunnen vinden in de dierenartsenservice als dit het dierenwelzijn zou verhogen omdat mensen eerder gaan. Er is echter een heel grote maar. „Wat veel zwaarder weegt, is dat dieren niet thuishoren in bouwmarkten en tuincentra”, zegt Van Horck. „Daarom sluiten wij ons in deze aan bij de KNMvD. Een dierenartsenservice bij een winkel geeft het signaal af dat dit oké zou zijn. Mensen moeten zich realiseren dat huisdieren geld kosten.”

Totaalverbod

Van Horck pleit voor een totaalverbod op het verkopen van dieren in winkels en online. Deze aankopen worden meestal in een opwelling gedaan en eindigen vaak op een nare manier. De asielen puilen uit met afgedankte dieren, maar mensen gaan ook over tot het zelf doden van hun huisdier. Op internetfora is te lezen hoe fokkers hun overtollige dieren zelf afmaken en tips geven.

Volgens Van Horck moet de overheid ingrijpen als blijkt dat mensen vaker naar een dierenarts in een tuincentrum gaan dan naar een reguliere arts omwille van de kosten. „Zij moeten ervoor zorgen dat de dierenarts in z’n algemeenheid goedkoper wordt door het btw-tarief te verlagen.” Hiervoor pleit de Sophia Vereeniging al jaren. In Nederland vallen diergeneeskundige handelingen onder het hoge btw-tarief van 21 procent.

Consult

Dit is de reden dat mensen met een kleine portemonnee een bezoekje aan de dierenarts vaak uitstellen met onnodig overlijden van het huisdier tot gevolg. Daarom is de gemeente Amsterdam dit jaar ook gestart met de pilot ADAM (Amsterdamse Dierenhulp aan Minima). Minima mogen gratis op consult en krijgen ook een deel van noodzakelijke vervolgbehandelingen vergoed door de gemeente. Van deze mogelijkheid wordt gretig gebruik gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Protest tegen het genezen van dieren in tuincentra
Sluiten