Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 18 mei 2016 / 14:06 uur

Politie vraagt ruim 1,7 miljoen keer naar privézaken

Het zal allemaal wel meevallen met dat in de gaten houden van jouw bel- sms en internetgedrag toch? Aftappen en gegevens opvragen… hoe vaak gebeurt dat nou? Nou, heel vaak blijkt uit kersverse cijfers van de Landelijke Eenheid Nationale Politie.

De cijfers rondom privacygevoelige onderwerpen werden woensdag via het Twitteraccount van Bits of Freedom bekendgemaakt en die liegen er niet om. In 2015 vroegen mensen van de politie e.a. ruim 1,7 miljoen (!) keer om NAW-gegevens van gebruikers achter een IP-adres of een telefoonnummer of andersom. Het gaat hierbij enkel om bevragingen via het CIOT; de landelijke database van de overheid die voor een deel kopieën van de administratie van providers heeft.

Maar daar houdt het niet op. Vorig jaar tapte de politie per dag gemiddeld zo’n 1500 telefoon- en internetverbindingen af en er werd volgens de gegevens meer dan 56.000 keer om gegevens van gebruikers (zoals het communicatiegedrag) gevraagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politie vraagt ruim 1,7 miljoen keer naar privézaken
Sluiten