Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 2 mei 2016 / 09:20 uur

Patiënt vliegt in de fik tijdens operatie

Het NYU Langone Medisch Centrum is aangeklaagd en moet nu allerlei veiligheidsprocedures doorlopen, omdat een patiënt daar vlam heeft gevat op de operatietafel. De veiligheid en communicatie zouden niet goed genoeg zijn, waardoor er brand ontstond in de kamer tijdens een operatie, meldt New York Post.

Er zou niet goed genoeg gecommuniceerd zijn tussen de chirurg en anesthesioloog, waardoor een verkeerde combinatie van instrumenten werd gebruikt. Zij wisten niet dat een bepaald instrument werd gebruikt ‘in het bijzijn van zuurstof’ valt in het rapport te lezen.

Om welk instrument het precies gaat, wie de ongelukkige patiënt is en waar hij of zij aan werd geopereerd, is niet bekend gemaakt. Het ongeluk gebeurde in december 2014, maar is stil gehouden tot het onderzoeksrapport naar buiten werd gebracht.

Gecensureerd

In dat rapport staat: ,,Toen de chirurg de [verborgen] gebruikte in de aanwezigheid van zuurstof, ontstond er een vonk die uitgroeide tot een brand waarbij [verborgen] en [verborgen] en de patiënt betrokken raakte." In de papieren wordt dus nog over veel gezwegen, het is zelfs niet duidelijk hoe de patiënt eraan toe was na zijn ‘operatie’.

Hij of zij kreeg zuurstof via een masker, die was verbonden aan de muur, daar moet het fout zijn gegaan. Het ziekenhuispersoneel heeft de politie verteld dat ze een risicovolle handeling hadden uitgevoerd voor aanvang van de operatie, maar gaven verder geen details hierover. Ze vertelden niet of ze hadden besloten hoe ze verder konden voorkomen dat daarmee iets fout zou gaan.

Maatregelen

Volgens het rapport heeft het ziekenhuis nu nieuwe regels omtrent de veiligheid in de operatiekamers, de methode waarop zuurstof werd aangevoerd is ook veranderd om de kans op een nieuwe brand te voorkomen.

Zuurstof

Ook het personeel is nu extra geschoold om met deze situaties om te kunnen gaan, mocht het toch verkeerd lopen. In Amerika ontstaat er ongeveer tussen de 550 en 650 keer per jaar brand in een operatiekamer. Volgens de ‘Food and Drug Administration’ gebeurt dat vaak als de concentratie zuurstof groter is dan normale ‘kamerzuurstof’ en de patiënt deze toegediend krijgt door een masker of buisje in zijn of haar neus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Patiënt vliegt in de fik tijdens operatie
Sluiten