Sabine de Lucht
Sabine de Lucht Nieuws 17 mei 2016 / 17:21 uur

Oproep: Te dure kamer? Pak je huisbaas aan!

Na de afschaffing van de basisbeurs is het studentenleven er niet bepaald comfortabeler op geworden. Een groot financieel deel is voor veel studenten weggevallen en dat terwijl de huurprijzen van veel studentenkamers nog steeds torenhoog zijn.

Om te zorgen dat jongeren aan het einde van de maand toch de eindjes aan elkaar kunnen knopen, roept de landelijke studentenvakbond LSVb studenten op om actie te ondernemen en hun huisbaas aan te spreken op de huurprijs.

Kamernood

Volgens Stefan Wirken van de LSVb hebben veel huisbazen lak aan de regels. Gemiddeld betalen studenten 58 euro per maand te veel, in Amsterdam is dat zelfs 138 euro. „De wet maakt geen onderscheid tussen verschillende steden. Maar de praktijk doet dat wel. Kamers zijn relatief het kleinst in Amsterdam, de huuroverschrijding is daar het grootst. Huurbazen maken echt gebruik van de kamernood,” legt Wirken uit aan RTL Nieuws.

Boete

Wanneer blijkt dat studenten veel te veel betalen voor hun kamer, roept Wirken hen op om toch naar de huurbaas te stappen. „Studenten willen heel graag de relatie met hun huisbaas goed houden en hebben geen zin in een juridische procedure. Maar als ze een geldig huurcontract hebben, kan de huisbaas hen niet uit hun kamer zetten.”

Helaas krijgen huisjesmelkers geen boete als ze een te hoge huur vragen. De LSVb vindt daarom dat de politiek er iets aan moet doen. „Dat hoeft geen boete te zijn, maar het moet wel minder verleidelijk worden om meer huur te vragen dan wettelijk is toegestaan.” Veelal werken ze wél mee aan een bijstelling van de huur.

Motivatie

Toch is het nog steeds de vraag of studenten daadwerkelijk actie gaan ondernemen. Er zijn immers genoeg kandidaten voor studentenkamers. En het idee dat er iemand staat te trappelen om jouw plekje in te nemen, moet niet heel motiverend werken.

Benieuwd of jij te veel betaalt? Op de site van de vakbond kun je verschillende gegevens invullen, zoals de grootte van je kamer, de prijs en welke faciliteiten je deelt, om er zo achter te komen wat jouw huurbaas voor de kamer mag vragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oproep: Te dure kamer? Pak je huisbaas aan!
Sluiten