Els Anker
Els Anker Nieuws 7 mei 2016 / 10:37 uur

‘Opkomst Trump vergelijkbaar met Fortuyn’

De opkomst van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump in Amerika is te vergelijken met die van Pim Fortuyn in ons land in 2001 en 2002. Dat zegt opiniepeiler Maurice de Hond zaterdag. Beiden werden onderschat als kiezersmagneet.

De aantrekkingskracht van Fortuyn op de kiezers werd toentertijd in de media en de politiek lange tijd niet gezien. Dat kwam volgens De Hond doordat mensen zich niet kon inleven in die groepen van het electoraat waar men zelf niet toebehoort.

Democratie

„Datzelfde is nu weer aan de gang”, aldus De Hond. „Niet alleen in Nederland, maar in alle westelijke democratieën".

De Hond denkt dat na de volgende verkiezingen in Nederland nog een moeilijke situatie kan ontstaan als „de kiezers van de grootste of een na grootste partij niet aan hun trekken komen" als het op het vormen van een regering aankomt.

„Het gaat vooral om mensen met lage opleiding, die zich het meest bedreigd voelen (zowel in hun financiële bestaanszekerheid als in hun manier van leven) door de wereldwijde veranderingen in samenleving en economie".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Opkomst Trump vergelijkbaar met Fortuyn’
Sluiten