Remco Visser
Remco Visser Nieuws 13 mei 2016 / 06:30 uur

Opgepast: Het wordt weer vrijdag de dertiende

Bijgelovige mensen kunnen hun borst natmaken, het is namelijk weer vrijdag de dertiende. Deze datum staat voor veel mensen wereldwijd bekend als dé ongeluksdag bij uitstek.

Het getal 13 heeft dan ook niet zo’n goede naam. Zo zijn er maar weinig hotels in de VS die 13 als kamernummer of verdieping hebben, ontbreekt in vele Franse steden het huisnummer 13 en – als je flink wat jaren teruggaat in de geschiedenis – werd er in 1780 voor Christus in het Babylonische wettelijk geschrift, de Code van Hammurabi, al geen dertiende wet opgenomen.

Horror

Ondanks de Babyloniërs kwam het echte bijgeloof rond vrijdag de dertiende pas aan het eind van de 19e eeuw in zwang. Daarnaast hielpen de horrorfilms in de Friday The 13th-reeks ook niet echt mee aan een goede naam.

Gevolgen

De overtuiging dat de dag voor veel pech zorgt, vertaalt zich dan ook op verschillende manieren. Er worden bijvoorbeeld minder zakelijke deals gesloten, het aantal vliegtuigpassagiers ligt aanzienlijk lager en er wordt minder getrouwd. Er is zelfs een officiële naam voor de ziekelijke angst voor vrijdag de 13e: paraskevidekatriafobie.

Geluk

Als je van Italiaanse afkomst bent, doet de datum van vrijdag je waarschijnlijk niks. In dat land geldt namelijk vrijdag de 17e als een ongeluksdag. Die specifieke datum komt pas volgende maand voorbij op de kalender.

https://www.youtube.com/watch?v=A-a3BNoaZrs

Daarnaast kun je op ‘de dertiende’ ook gewoon heel veel mazzel hebben, zoals een Fransman in 2010. Die geluksvogel won op 13 augustus van dat jaar namelijk 13 miljoen euro in de lotto. Maar in datzelfde jaar werd ook een 13-jarige jongen om 13.13 uur getroffen door de bliksem, al overleefde hij het incident wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opgepast: Het wordt weer vrijdag de dertiende
Sluiten