Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 25 mei 2016 / 06:06 uur

Op tijd je kind terugvinden bespaart zoveel ellende

Woensdag is het de internationale dag van de vermiste kinderen. In ons land raken er jaarlijks duizenden kwijt. Een nachtmerrie voor ouders.

Daar stond ik dan. In een enorme speeltuin met honderden kinderen. Ik had die van mij heel even alleen laten spelen. Hij was al 8 jaar. Toen ik ’m op wilde gaan halen bij het toestel waar ik hem had achtergelaten, was hij weg.

De eerste minuten zoeken gingen nog redelijk paniekloos voorbij. Maar als overal waar je kijkt alleen maar de kinderen van anderen lopen, verdwijnt alle redelijkheid uit je hoofd. ’Die is ontvoerd’, schiet het door je heen. Minuten lijken uren, en in volledig doorgeslagen angst zag ik uiteindelijk zoonlief lachend Twister spelen met een meisje.

Kind weg

Iedere ouder kent het. Altijd komt er een moment dat je eventjes de andere kant opkijkt. En je kind is weg. Duizenden verdwijnen er jaarlijks. De meesten zijn binnen enkele uren weer terug. Maar in die uren sta je als vader of moeder doodsangsten uit.

Ook Rob Ullrich kreeg ermee te maken. Vijf jaar geleden was zijn dochtertje ineens spoorloos. Gelukkig vond hij haar terug, maar hij besloot dat hij dit nooit meer mee wilde maken. En ook andere ouders mocht dit niet meer overkomen.

Contact ouders

„Ik ben aan de slag gegaan om een mooi horloge te ontwerpen waar kinderen graag mee worden gezien en waarmee ze in contact staan met ouders en andere bekenden. Met de hellOO Watch-Phone kunnen kinderen bellen en gebeld worden middels een eigen simcard naar door papa of mama ingestelde 5 nummers en met een druk op de knop een SOS oproep uitzenden naar 3 extra telefoonnummers.”

Met het horloge, online bij de bekende internet retailers te koop, maar ook binnenkort in landelijk opererende winkelketens, kun je je kind traceren en volgen. Er zit Track & Trace in. Ook kun je meeluisteren als je wilt. Ullrich snapt dat mensen dit ver vinden gaan.

Samenwerking

„Maar dat doe je als ouders alleen als er echt een noodsituatie is. Het is ook voornamelijk bestemd voor kinderen van de basisschool vandaar ook onze samenwerking met SKOOL, de ICT leverancier voor leermiddelen in het primair basisonderwijs. Denk aan schoolreisjes. Dan kun je tijdelijk iedere leerling een horloge om laten doen.”

Er kan ook een gebied worden ingesteld waarbinnen het kind moet blijven. Komt het daarbuiten, dan gaat er bij de ouders een alarm af.

Hoewel bedoeld voor vermiste kinderen, is er inmiddels belangstelling vanuit de zorghoek voor het horloge. „Ouderen willen zich ook veilig kunnen voelen, maar lopen liever niet met zo’n stigmatiserende noodknop om hun nek. Uiteraard wordt deze volwassen versie speciaal afgestemd voor deze doelgroep met tal van extra opties. Maar ook voor kinderen met een stoornis kan het een uitkomst zijn. De stem van papa of mama kan wonderen doen.”

Stiekem

De dochter van Ullrich vindt het allemaal prima. „Op school moeten ze hun telefoons inleveren. Maar soms belt ze me stiekem met het horloge om te zeggen dat ik haar niet op hoef te halen, omdat ze gaat spelen bij een vriendinnetje”, lacht hij.

Meer informatie is te vinden op www.helloo.me

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Op tijd je kind terugvinden bespaart zoveel ellende
Sluiten