Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Nieuws 29 mei 2016 / 11:54 uur

Circusolifant wandelt door Limburgse straten

Bewoners van een woonwijk in de Limburgse stad Weert zullen zaterdagavond met verbazing – en wellicht open mond – uit hun raam hebben gekeken. Er wandelde namelijk een gigantische olifant door de straten.

Ontsnapt

Even leek het of circusolifant Buba van Circus Freiwald uit haar verblijf ontsnapt was, maar dat blijkt niet het geval. Ze maakte gewoon een ommetje met haar verzorger. „Buba wordt elke dag minstens twee keer uitgelaten, anders krijgt ze te weinig beweging”, legt Gerard Guiking, woordvoerder van het circus, uit. „Het kan dan lijken alsof ze ontsnapt is, want ze loopt los. Een riempje heeft bij een beest van 3000 kilo natuurlijk weinig zin”, lacht hij. „Bovendien kan het best een uitdaging zijn om het tempo bij te houden, dus moet je er soms een beetje achteraan rennen. Maar ze luistert heel goed naar haar verzorger hoor! Tenzij ze popcorn ruikt, dat wil haar nog weleens afleiden.”

Waarom we dan niet elke dag een olifant door de straten zien lopen wanneer er ergens een circus is? „Het was gisteren natuurlijk mooi weer. Dan zijn er simpelweg meer mensen buiten, dus ook meer mensen die het zien. Maar eigenlijk is het niets geks. Een hond moet ook elke dag even naar buiten”, aldus Guiking. Omdat er bij de woonwagens geen ruimte was, liepen ze door de straten.

Heimwee

Vanwege de nieuwe circuswet treedt Buba niet meer op, maar dankzij een ontheffing mag ze wel bij haar circuscollega’s blijven. Eerder werd ze wegens de nieuwe wet naar Duitsland gestuurd, maar daar werd ze ziek van heimwee, omdat ze haar vaste verzorgers miste. Het circus besloot haar daarom maar weer naar Nederland te halen. „Nood breekt wet", zei Gerard Guiking destijds.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Circusolifant wandelt door Limburgse straten
Sluiten